Hlavní obsah

Patrový autobus plný dětí utrhl střechu o most. Řidič byl v práci poprvé

Novinky, Jakub Štěpánek

Dvoupatrový autobus, v Anglii známý jako doubledecker, narazil ve čtvrtek ráno poblíž Winchesteru do železničního mostu. Autobus vezl děti do školy, řídit jej měl muž absolutně bez zkušeností, jenž neodhadl výšku vozidla. Při nehodě se zranilo celkem 15 dětí, z toho tři vážně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič školního autobusu jel špatnou cestou, pod mostem utrhl střechuVideo: AP

 
Článek

K nehodě došlo krátce po osmé hodině ráno. Řidič pravděpodobně neodhadl výšku autobusu, ve kterém cestovalo asi 70 dětí, a narazil do mostní konstrukce. Deset dětí bylo s lehčími zraněními ošetřeno na místě, pět jich muselo být převezeno do nemocnice, tři z nich s vážnějšími poraněními. Nikdo by ale neměl být v ohrožení života. Všechny zraněné děti jsou ve věku 11 až 16 let, uvedl server BBC.

Podle jedenáctileté školačky Poppy si děti uvědomily před nehodou, že řidič jede „zcela jinou trasou“. Před nárazem měly děti na řidiče křičet, že jede špatně. Autobus měl mít 10 minut zpoždění a řidič se tak rozhodl využít zkratku, což neměl dělat.

Foto: Profimedia.cz

Na mostě řidiče varuje dopravní značka.

„Krev byla úplně všude, všichni se najednou snažili dostat dolů. Navzájem jsme si pomáhali,“ uvedla dívka. O tři roky starší Zoe, která rovněž seděla v horním patře autobusu, popsala okamžiky po nehodě ještě podrobněji.

„Všichni křičeli, spadla na nás střecha. Najednou jsem si nebyla jistá, jestli budu žít nebo zrovna teď umřu,“ prozradila. Většina zraněných utrpěla řezné rány a oděrky na hlavě a krku.

První den v práci

Policejní inspektor Andy Tester se nechal slyšet, že „je velké štěstí, že při nehodě nikdo nepřišel o život“. „Autobus se pod ten most prostě nemohl vejít,“ uvedl.

Před mostem varuje řidiče před vjezdem dopravní značka. Ta uvádí, že pod most se mohou vydat vozidla do výšky maximálně 3,6 metru. Patrový autobus má přitom 4,3 metru.

Řidiče autobusu v Praze zradilo zdraví, naboural auta, stromy a zastavil ho sloup

Krimi

„Je to strašná událost a jsme nesmírně rádi, že neměla vážnější následky. Nechci spekulovat o příčině nehody, budeme se soustředit hlavně na pomoc dětem, které prožily velmi stresující zážitek,“ řekla učitelka Sue Hearleová ze školy Henryho Beauforta, kam autobus mířil.

Podle britského Daily Mailu autobus řídil muž, který měl být v práci jen velmi krátce, spekuluje se dokonce, že mělo jít o jeho první pracovní den. „Všichni to tady říkají, je to absolutní nováček,“ dodal jeden z rodičů, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Výběr článků

Načítám