Hlavní obsah

Strana premiéra Pašinjana vyhrála arménské volby, těsně jí unikla většina

Jerevan
Aktualizováno

Stávající arménský premiér Nikol Pašinjan se podle konečných výsledků stal vítězem nedělních předčasných voleb v Arménii. Jeho strana Občanská smlouva získala 53,92 procenta hlasů a chybí jí 0,08 procenta, aby mohla sama sestavit vládu, uvedla v pondělí agentura TASS. Koalice Arménská aliance exprezidenta Roberta Kočarjana, která je hlavním soupeřem Občanské smlouvy a která získala 21,04 procenta hlasů, výsledky zpochybnila.

Foto: Lusi Sargsyan, ČTK/AP

Nikol Pašinjan po odevzdání hlasu ve volbách

Článek

Výsledky voleb po sečtení hlasů ze všech 2008 hlasovacích míst zveřejnila v Jerevanu ústřední volební komise. Třetí skončil blok vedený ex-prezidentem Seržem Sargasjanem s 5,23 procenta. Ostatní strany a koalice zůstaly pod volebním prahem pro vstup do parlamentu. Účast ve volbách činila 49,4 procenta z 2,6 milionu oprávněných voličů.

Ázerbájdžán zajal šest arménských vojáků, prý chtěli překročit hranici

Zahraniční

„Už víme, že jsme dosáhli přesvědčivého vítězství a že v parlamentu budeme mít přesvědčivou většinu, i když ještě nebyly sečteny všechny hlasy,” prohlásil Pašinjan v projevu zveřejněném na Facebooku před zveřejněním definitivních výsledků.

„Lid nám dal mandát, abychom nastolili diktaturu právního státu, a musíme jej hned uplatnit,” uvedl podle agentury AFP. Vyzval své stoupence, aby v pondělí večer přišli do centra Jerevanu. „Lid dal naší straně Občanská smlouva mandát, aby spravovala zemi, a mně osobně, abych ji řídil jako předseda vlády,” dodal.

Opozice výsledky zpochybnila

Arménská aliance exprezidenta Kočarjana podle tiskových agentur označila předběžné dílčí výsledky za sporné a nebudící důvěru. „Hlavním důvodem nedůvěry jsou stovky signálů z různých volebních místností, což svědčí o systematickém a dříve naplánovaném falšování výsledků voleb. Dokud všechny problematické otázky nebudou objasněny a pochyby vyvráceny, koalice neuzná výsledky voleb,” zdůraznila koalice v prohlášení.

Arménie upozorňuje na ničení památek v Náhorním Karabachu

Evropa

Nedělní hlasování mělo ukončit politickou krizi, která v zemi propukla po prohrané loňské válce s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach.

Průzkumy veřejného mínění před volbami naznačovaly, že strana současného premiéra Nikola Pašinjana i uskupení bývalého prezidenta Roberta Kočarjana mají vyrovnané šance.

Konečné výsledky mohou na sebe nechat čekat i několik dní až týdnů, upozornila stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Napětí po porážce ve válce s Ázerbájdžánem

Pašinjan se ocitl pod silným tlakem, aby rezignoval po loňské porážce v konfliktu s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach. Boje ukončila dohoda, kterou zprostředkovalo Rusko. V arménských rukou sice zůstala většina Náhorního Karabachu, ovládnutého tamními arménskými separatisty na přelomu 80. a 90. let minulého století, ale Ázerbájdžán si připsal významné územní zisky.

Pašinjan podepsání dohody hájí jako krok, jenž zabránil tomu, aby Ázerbájdžán dostal pod kontrolu celou oblast a zemřelo více lidí. V Arménii však vypukly protivládní protesty a opozice od té doby volala po premiérově demisi. V březnu šéf arménské vlády oznámil předčasné volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám