Hlavní obsah

Arménie upozorňuje na ničení památek v Náhorním Karabachu

– Jerevan
Novinky,

Na ničení křesťanských památek v dobyté části Náhorního Karabachu a přilehlých oblastech, které po loňské válce ovládl Ázerbájdžán, upozornila v závěru minulého týdne Arménská národní komise pro UNESCO. Zdůraznila, že k ničení docházelo nejen při bojích, ale i po nich. Zmínila mimo jiné zboření kostela svaté Matky boží u Mechakavanu.

Místo po zbouraném kostele Zoravor Surp Astvatsatsin u Mechakavanu.

Článek

Komise varovala, že i půl roku po válce, která začala vloni 27. září, je nejasný osud řady památek, které čelí vandalismu, znesvěcení i záměrnému ničení nebo je s nimi špatně zacházeno. Nejvýraznějším případem je osud kostela Zoravor Surp Astvatsatsin u Mechakavanu, který stál v oblasti, kterou Arménie postoupila Ázerbájdžánu.

Na místo, kde stál, se vydal v březnu zpravodaj BBC Jonah Fischer. Došel na místo, kde měl stát, ale nic tam nebylo, ani stopa po stavbě. Když se ptal policistů, kteří ho doprovázeli, řekli, že nevědí. Později se reportér dozvěděl, že památka byla zřejmě zničena během války. Byla to ovšem lež, protože existují jeho záběry i poté, co bylo území postoupeno. Na jednom snímku zvonice, z níž byl sňat zvon i kříž, se nechal zvěčnit ázerbájdžánský voják.

Znesvěcení kostela Zoravor Surp Astvatsatsin u Mechakavanu poté, co oblast ovládl Ázerbájdžán.

Částečně zbourán byl i dvě stě let starý kostel svatého Jana Křtitele v Šuši, který přišel o věže. V tomto městě byla už za války dvakrát zasažena katedrála a nachází se tam několik muzeí.

Foto: Arménská národní komise pro UNESCO

Ke stržení náhrobku ve vesnici Arakel v regionu Hadrut bylo použito nákladní auto.

Ničení zesílilo poté, co ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev navštívil v polovině března ovládnutá území a byl i v kostele ze 17. století v Cakuri v regionu Hadrút. Podle arménského ministerstva vyzval k odstranění lživých arménských nápisů na zdech. Arménské nápisy byly odstraněny také z kostela ve městě Nidž v oblasti Gabala. Mnoha sochám byly uraženy hlavy nebo jim byly poničeny obličeje, protože islám nedovoluje zobrazovat tváře, odstraněny byly také kříže. Zničeny byly i památky v Tališi, kde byly poničeny i náhrobky.

Zničené náhrobky v Tališi.

Obavy vzbudil satelitní záběr vozidel i kostela Vankasar v oblasti Agdam, na němž byla vyvěšena ázerbájdžánská vlajka. Jen dva kilometry od něj se nachází v roce 2006 odkryté zbytky Tigranakertu, což je zaniklé město z helénské doby, které bylo založeno ve druhém století před Kristem.

Na dobytých územích se nalézá 1456 historických a kulturních památek včetně 161 kostelů a 591 stél s kříži, tzv. chačkarů. V oblasti je také osm státních a dvě soukromá muzea s 19 tisíci exponátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám