Hlavní obsah

Pandemie stála Německo 300 miliard eur

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle výpočtů Institutu německé ekonomiky (IW) stála koronavirová krize Spolkovou republiku téměř 300 miliard eur (7,63 bilionu korun). Generální ředitel IW Michael Hüther (59) očekává, že bude trvat roky, než nejsilnější hospodářství Evropy ztráty zacelí.

Foto: Soeder Christoph, ČTK

Záběr ze sobotní demonstrace proti koronavirovým omezením v Berlíně u Braniborské brány.

Článek

„V pandemii koronaviru se prosperita Němců výrazně snížila. Kompenzace ztrát a strukturálních deformací bude trvat roky,“ řekl Hüther nedělníku Welt am Sonntag.

Očkováním můžeme teoreticky dosáhnout imunity v letošním roce
Lothar Wieler, šéf berlínského Institutu Roberta Kocha

Bez koronaviru by ekonomika výrazně rostla,“ cituje list z analýzy IW.

Proočkovanost je signál pro ekonomiku

Pro své výpočty IW porovnal skutečný a předpokládaný růst s takzvaným potenciálním růstem hrubého domácího produktu (HDP). Z tohoto porovnání lze vyčíst, jak by německá ekonomika bez pandemie sílila v uplynulých šesti čtvrtletích.

Ekonomika EU se vrátila do recese

Ekonomika

„Jen za poslední tři čtvrtletí činil ztracený růst téměř 140 miliard eur (3,56 bilionu korun),“ upozorňuje analýza. Téměř třetina této ztráty připadá na obnovené uzávěry v důsledku druhé a třetí vlny, které zmírnilo až postupně rostoucí proočkování obyvatelstva, informoval nedělník o závěrech IW.

„Míra očkování se konečně zvyšuje, což je signál pro ekonomiku, který by neměl být podceňován. Nesmíme však podlehnout iluzi, že krize nezanechá žádné stopy,“ řekl Hüther.

Šéf RKI Wieler: Opatrnosti není ani teď nazbyt

Lothar Wieler (60), šéf berlínského Institutu Roberta Kocha, se domnívá, že imunní musí být asi 80 procent populace, aby se pandemie koronaviru dostala pod kontrolu.

Z přezeleněného Německa se SPD vytrácí

Evropa

„Očkováním můžeme teoreticky dosáhnout této úrovně v letošním roce,“ řekl Wieler deníku Süddeutsche Zeitung. „Pokud by se lidé stali neopatrnějšími a pokud by ochota k očkování klesla, pak by infekce mohla znovu zesílit. Nebezpečí je stále vysoké,“ řekl varovně.

Jen 13 procent nečeká další vlnu
Pětina Němců (přesně dvacet procent) se velice obává, že země zažije další vlnu pandemie.
Dvě třetiny (67 procent) tato možnost znepokojuje.
Další návrat nákazy si vůbec nepřipouští 13 procent.
(Zdroj: televize RTL)

Reklama

Výběr článků

Načítám