Hlavní obsah

Ovládnutí Mariupolu umožní Rusům posílit operace na Donbase, míní Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile Rusko stoprocentně ovládne jihoukrajinský Mariupol, pravděpodobně přesune vojenské síly k posílení operací na Donbasu, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své páteční zprávě k válce na Ukrajině. Upozornilo ale také, že kvůli tlaku, kterému jsou ruští velitelé vystaveni, tak pravděpodobně učiní „bez odpovídající přípravy“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při evakuaci Azovstalu vynášeli zraněné na nosítkách, zajaté bojovníky převezli do Ruskem ovládané OlenivkyVideo: Reuters

 
Článek

„Vzhledem k vytrvalému ukrajinskému odporu, který od počátku války nepolevuje, musí být ruské síly v oblasti znovu přezbrojeny a zrekonstruovány, než budou moci být efektivně přemístěny. To může být zdlouhavý proces, když je proveden důkladně,“ píše britské ministerstvo obrany.

Drsné srovnání: letecké záběry Mariupolu před válkou a nyní

Válka na Ukrajině

Ruští velitelé jsou ale pod tlakem, aby prokázali výsledky, respektive dosáhli operačních cílů, tvrdí zpráva.

„To znamená, že Rusko bez adekvátní přípravy pravděpodobně rychle přerozdělí své síly. Tím ale riskuje další oslabení sil,“ píše se ve zprávě.

V souvislosti s vývojem v Mariupolu Britové uvedli, že za posledních 24 hodin opustilo hutní komplex Azovstal 771 ukrajinských vojáků.

Celkem mělo opustit podzemí oceláren 1700 bojovníků. Kolik vojáků nadále zůstává v komplexu, se neví.

V Mariupolu se vzdalo skoro tisíc obránců oceláren, uvedlo ruské ministerstvo

Evropa

¨

Reklama

Výběr článků

Načítám