Hlavní obsah

Orbán: Pokud bude EU financovat migranty, zablokujeme rozpočet

– Budapešť
Právo, ivi

Maďarsko nebude hlasovat pro rozpočet Evropské unie, který by měl sebrat finance farmářům, z oblasti výzkumu a regionálního rozvoje, a přidat je zemím, které přijímají migranty. V pátečním rozhlasovém pořadu 180 minut Kossuth Rádió to řekl maďarský premiér Viktor Orbán (FIDESZ).

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Schválení unijního rozpočtu vyžaduje souhlas všech členských zemí. „Dokud Maďaři neřeknou ano, rozpočet nebude,“ zdůraznil Orbán s tím, že v této otázce je možné očekávat dlouhou diskusi.

Podle Orbána by Evropská unie neměla dát na migranty ani cent. „Ať si státy řeší tuto záležitost z vlastního rozpočtu. Určitě nepodpoříme snížení dotací pro zemědělství,“ konstatoval předseda maďarské vlády.

Vládní strana FIDESZ chce novelizovat maďarskou ústavu o dodatek zakazující přesídlování migrantů v rámci Evropské unie. Orbán se zmíněný zákaz pokusil dostat do ústavy už v roce 2016, ale tehdy mu tento záměr těsně neprošel. Po dubnových volbách však má FIDESZ ústavní většinu 133 hlasů ve 199členném parlamentu.

„Je naší morální povinností prosadit novelizaci ústavy. Ochráníme naši kulturu, křesťanskou kulturu, neodevzdáme naši zemi cizincům,“ řekl v této souvislosti Orbán.

Reklama

Výběr článků

Načítám