Hlavní obsah

Kočner zpochybnil výpověď člena tajné služby a své pravé ruky

– Pezinok • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Vilček, Aleš Fuksa

Třetím dnem pokračoval ve středu ve slovenském Pezinku proces s lidmi obžalovanými z vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Vypovídali bývalý člen tajné služby Peter Tóth a Jozef Dučák, který je spojován s kauzou Technopol. Jednání jsme sledovali on-line.

Bývalý šéf SIS Peter Tóth u souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

18:44 - On-line přenos v tuto chvíli končí, děkujeme za pozornost.

18:30 -  Ve středu u soudu vypovídal také Jozef Dučák, který je spojován s kauzou Technopol.

Peter Tóth se po odchodu od soudu snaží vyhnout novinářůmVideo: Aleš Fuksa, Právo

18:20 - Kočner k dalšímu rozporu: „Kdyby bylo pravdou, že jsem tak hrozně nenáviděl Kuciaka, proč se o tom zmiňuje až v poslední době a ne v dřívějších informacích? Pan svědek upravuje výpověď a lže,” tvrdí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinku

18:08 - Kočnerův advokát Para upozorňuje na rozpory mezi Tóthovou výpovědí z přípravného řízení a té u soudu. Dříve řekl, že druhý telefon vzal z budovy Technopol. Dnes ale podle Pary vypovídal jinak. Jde o to, kde měl být nalezen druhý mobilní telefon, který poté Tóth předal vyšetřovateli.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Svědek Peter Tóth - bývalý šéf kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS - o přestávce soudního přelíčení v kauze Kuciak

17:48 - Kočner se ptá svědka, zda proti němu, jeho rodině sbíral od roku 2015 jakékoliv informace za účelem jejich odevzdání třetí osobě za úplatu nebo i bez úplaty. Tóth odpovídá, že nic takového nedělal. „Nikdy jsem nesbíral informace o vás. Všechny informace, které mám o vás, mám z vašich úst. Ani jsem žádné informace nedával o vás dalším lidem za úplatu.“

17:15 - Soudkyně se po přestávce ptá na komunikaci Tótha a Kočnera ze dne, kdy došlo k vraždě Kuciaka. „Bylo to asi v noci z 21. na 22. února 2018. Dostal jsem textovou zprávu na aplikaci Threema od Kočnera o tom, že Kočner dočasně pozastavuje činnost týmu ohledně sledování novinářů. Už někdy v prosinci 2017 naznačoval, že to nepřináší až takové výsledky, jaké očekával. Zprávu jsem přijal v noci, přečetl si ji až ráno. Následně jsem se mu ozval, ať doplatí lidem z týmu peníze za předešlý měsíc činnosti. Na to odpověděl nebo při osobním setkání řekl, že ano. Pak vyšla 26. února 2018 zpráva v médiích o tom, že byl zavražděný Kuciak.“

16:07 - Doktor Lipšic, obhájce rodiny zavražděného novináře se ptá svědka, zda má obavu o svůj život: „Znám Mariana Kočnera jako pomstychtivého člověka, ale nemyslel jsem si, že zajde tak daleko jako v případě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Do konce života budu muset žít s vědomím, že podobným způsobem mohu skončit i já. A to ne jen ze strany Kočnera. Tím, že jsem vydal Kočnerovy telefony, jsem zkomplikoval život mnohým lidem, o kterých mám pochybnosti,” řekl Tóth.

15:55 - Lipšic se ptal, kdo je za iniciály RF, které se objevily v jednom z Kočnerových motáků. „Měl jsem se zeptat Bödöra, zda by Robert Fico mohl soudce ústavního soudu pana Mamojku (bývalého poslance Směru) požádat, aby přijal kroky ve věci propuštění pana Kočnera,“ řekl Tóth.

15:30 - Po těchto slovech se Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny rozplakala.

15:17 - Tóth tvrdí, že zlomovými dny pro něj bylo 27. až 28. září 2018. Tehdy podle svých slov na základě chování Zsuzsové a Kočnera došel k závěru, že jsou zapleteni do vraždy člověka. To byl pro něj motiv, proč se rozhodl  proti Kočnerovi vypovídat v pozici utajeného svědka. „Pro mne je lidský život nedotknutelný, nejvyšší hodnota. Sám mám tři děti a vím, jaká muka bych prožíval, kdyby se něco mým dětem stalo. Dokázal jsem si představit, co prožívají rodiče Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové,” řekl Tóth.

15:03 - Předsedkyně senátu se Tótha ptá, kdy se dozvěděl o zavraždění Kuciaka. „Bylo to v den, kdy byla tato zpráva zveřejněna, tedy 26. února 2018. Psal jsem Kočnerovi, že doufám, že to, co se dozvídám z médií, jde mimo nás. Kočner mi odepsal něco ve smyslu, zda jsem debil. Dost vulgárně mi pak napsal, že by musel být hlupák, kdyby on s tím měl něco společného, když má s Kuciakem veřejný spor. Tuto jeho spontánní reakci jsem přijal s úlevou s tím, že mé obavy byly zbytečné. Ale to se ukázalo jako nepravdivé,“ dodal Tóth.

14.59 - Tóth potvrdil, že když začal spolupracovat s policií, požádal o status utajeného svědka.

14:35 - Kočner se ptal Tótha, zda se osobně zúčastnil sledování novinářů. „Jednou jsem Kuciaka nafotografoval u autobusového nádraží v Bratislavě. Ale byla to náhoda,“ odpověděl.

14:33 - Bývalí kamarádi Kočner a Tóth si u soudu vykají.

14:32 - Tóth tvrdí, že od Kočnera dostal 15 až 20 motáků, a říká, že na ně odpověděl. Do vazby je měl nosit advokát Andrej Šabík, který měl vynášet i motáky od Kočnera.

14:29 - Kočner se zeptal Tótha, kdy od jeho manželky dostal jeho mobilní telefon. „Moták jsem dostal, až když jste byl zadržen. Pět až sedm dnů od vašeho zadržení. Předpokládám, že ve stejný den jsem navštívil vaši manželku,“ řekl Tóth.

14:23 - Tóth tvrdí, že nezná Zoltána Andruskóa, který byl jako zprostředkovatel Kuciakovy vraždy odsouzený k 15letému trestu. Andruskó od začátku spolupracuje s policií a u soudu vystupoval jako svědek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obviněný Marian Kočner u soudu v Pezinoku

14:17 - Po vraždě Kuciaka bylo sledování novinářů podle Tótha utlumeno, protože někteří novináři měli ochranku. Sledovat se měl také generální prokurátor, ale podle Tótha se jim to zdálo nad rámec původního záměru sledování. „Uhráli jsme to tak, že generální prokurátor má neschopenku a nechodí do práce,” dodal Tóth.

14:10 - Po vraždě Jána Kuciaka skupina sledovala ještě exministra vnitra a spravedlnosti Daniela Lipšice. Ten u soudu v Pezinku zastupuje pozůstalé po zavražděném novináři.

14:08 - Na sledovací tým byl podle Tótha rozpočet 140 tisíc eur (3,5 milionu korun). Polovinu měl dát Kočner a polovinu Bödör.

14:04 - Tóth potvrzuje, že k jednotlivým novinářům byly zhotoveny fotografie i videa. „Pan Kočner mě žádal, abych zajistil co nejvíc informací k činnosti novinářů,“ řekl.

14:02 - Kočnerův obhájce Marek Para se ptá Tótha, zda jeho klienta nebo někoho z dalších obviněných nenávidí. „Nic takového nepociťuji,“ odpověděl Tóth.

13:57 - Tóth říká, že byl sám trochu na pochybách, zda byl druhý telefon stříbrný, nebo černý. „USB porty vypadají tak, jako ty, na nichž byly souhrnné materiály ze sledování novinářů,“ prohlásil.

13:51 - Kočner k věcným důkazům řekl, že Tóth uvedl tři rozličné verze, jak se dostal k mobilnímu telefonu. „Velmi pochybné je získání tzv. druhého telefonu, který je černý a podle svědka měl být stříbrný,“ uvedl Kočner.

13:45 - Po polední přestávce pokračuje jednání soudu. Prokurátor předkládá věcné důkazy, jako jsou například mobilní telefon a USB porty.

12:09 - Prokurátor předkládá jako věcný důkaz ze sledování Jána Kuciaka fotografie. Tóth všechny poznal.

11:50 - Kočner podle Tótha tvrdil, že Kuciak musí mít informace z policie a finanční policie, protože se příliš intenzivně zabývá jeho podnikáním.

11:39 - Podle Tótha přišla objednávka na sledování Kuciaka v říjnu 2017. „Marian Kočner se o Kuciakovi vyjadřoval s nenávistí. Používal na jeho osobu vulgární výrazy, jako jebn..., vyjeb... kokot a podobně. Říkal, že ho určitě někdo navedl proti němu,“ uvedl Tóth.

11:30 - Tóth upřesnil, že na seznamu sledovaných novinářů byli Ján Kuciak, Monika Tódová, Matúš Burčík, Štefan Hríb, Eugen Korda a další.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Eugen Korda

11:28 - Kočner měl v minulosti nabídnout Tóthovi peníze na koupi bytu. „Vzal jsem si hypotéku. Na to mi Kočner řekl: Tebe mám rád, ty ze mě netaháš peníze,“ řekl Tóth.

11:15 - Na dovolené se Kočner měl vyjádřit tak, že by stačilo, kdyby se zavraždil jeden novinář, a byl by klid. „Řekl jsem mu, že to není řešení, ale on tvrdil, že pokud by to nestačilo, tak půjde dolů ještě jeden a možná i nějaký politik,“ řekl Tóth.

11:14 - Prokurátor se Tótha zeptal na jeho dovolenou s podnikatelem v roce 2017 na Kočnerově jachtě. „Většina eurových miliardářů nežije v takovém luxusu jako Marian Kočner. Pochopil jsem, že Kočner měl motiv,“ dodal Tóth. Pokud by byl Kočner odsouzen, tak by přišel o celý majetek. To byl podle Tótha motiv.

11:09 - Tóth se nakonec 5. října 2018 rozhodl vypovídat v pozici utajeného svědka na Národní kriminální agentuře a zmíněné věci odevzdal. Učinil tak podle vlastních slov, když se vnitřně přesvědčil, že Marian Kočner je objednavatel vraždy.

11:05 - „Je pravděpodobné, že Tóth byl několik let zřejmě nejbližší spolupracovník Kočnera. Rozhodl se spolupracovat s policií, vydal jim věci, které měl v úschově od rodiny Kočnera, až ve chvíli, kdy došel k závěru, že Marián Kočner stojí za objednávkou vraždy novináře,“ řekl Daniel Lipšic, obhájce zavražděného novináře.

10:56 - Tóth poradil Kočnerově manželce, aby v domě trochu „uklidila“. Kočner měl mít doma dva USB porty s výsledky sledování novinářů. „Šel jsem do domu, protože paní Kočnerová byla s dětmi na jachtě v Chorvatsku. Vzal jsem nějaké písemnosti a zmíněné dva USB porty a také mobilní telefon. Do domu mě pustila uklízečka,“ popsal Tóth.

10:32 - Tóth z médií zjistil, že policie zadržela i Zsuzsovou. „Nenapsala už nikdy přes tajnou aplikaci. Až tehdy jsem zpětně pochopil, že jsem celou dobu komunikoval se Zsuzsovou. Jednání Zsuzsové mne utvrdilo, že tito dva lidé spolu zosnovali a objednali vraždu Jána Kuciaka.”

10:27 - Po zadržení Andruskóa a dalších se Zsuzsová snažila zjistit, jestli Kočner nezačal vypovídat ve věci vraždy.

10:25 - „Kočner mi posílal motáky z vazby. Na jednom byla žádost, abych od Kočnerovy rodiny získal jeho starší mobil. Dal mi přístupové kódy,“ řekl Tóth a začal předávat kódované vzkazy mezi Zsuzsovou a Kočnerem. „Dost mě to obtěžovalo. Zsuzsová má Kočnera za boha, nekriticky ho obdivovala. Objevovala se ve zprávách samá srdíčka," popisoval Tóth.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Szabó a Kočner u soudu

10:24 - Když byla 28. září 2018 zadržena Zsuzsová, Kočner z vazby několikrát volal Tóthovi. Ptal se, kdy přesně jsme odevzdávali archy se žádostí o registraci politické strany na ministerstvo vnitra. Bylo jasné, že si hledá alibi, proč se Zsuzsovou v určité době komunikoval.

10:19 - Tóth zjistil, že nejvíce falešných podpisů bylo z oblasti Komárna.

10:12 - Kočner popisoval, že má známou Maďarku v Komárně, která mu má pomoci získat podpisy nutné k založení politické strany. Nikdy mu ale přímo neřekl, že je to Alena Zsuzsová. „Říkal, že jí měsíčně dává 2000 eur a finančně podporuje i její dceru,” řekl Tóth a pokračoval: „Měla se snažit oslovovat vlivné muže, politiky. Snažila se je svádět.” Strana zaregistrována nebyla, protože tam bylo velké množství falešných podpisů.

10:05 - Sledování Jána Kuciaka byla jen epizodou a nenaznačovala, že by Kuciak vedl bujarý život nebo že by měl nadstandardní vztahy s politiky či policisty, uvedl Tóth.

10:01 - Měl jsem dojem, že po roce 1998 a po kauze Markíza se Marian Kočner změnil. „Proto jsem si myslel, že Kuciak může být vůči němu zaujatý. Sledování Kuciaka probíhalo čtyři až pět dnů. Kriak mi řekl, že to nemá smysl, protože Kuciak nemá žádný společenský život. Řekl mi, že ten kluk žije jako mnich,“ uvedl Tóth.

9:58 - „Sledování novinářů probíhalo od dubna 2017, i když v létě to bylo slabší. Pak přišel podzim a Kočner řekl: 'Pojďme se teď podívat na Jána Kuciaka.' Kočner si mi stěžoval, že Kuciak je vůči němu zaujatý,“ řekl Tóth.

9:54 - Skupina dostala k dispozici tři auta, s nimiž měla sledovat novináře. „Financování těchto vozidel zabezpečil Marian Kočner. Byl to on, kdo mi dal peníze na další sledování a také na výplaty. Odevzdal jsem je Kriakovi,“ řekl Tóth.

9:49 - Tóth uvedl, že mu Kočner přinesl 28 vztahových diagramů, tedy v podstatě lustraci novinářů. „Nafotil jsme si to do mobilního telefonu a pak jsem to skartoval,“ řekl.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Peter Tóth a v pozadí Marian Kočner u soudu v Pezinku

9:47 - Na seznamu bylo 28 jmen novinářů, které měli sledovat. „To bylo dost ambiciózní. Ve třech lidech se to nedalo zvládnout,“ řekl.

9:44 - Tóth oslovil bývalého kolegu Miroslava Kriaka. „On dal dohromady skupinu, v níž byli tři lidé. Od dubna nebo od května 2017 začalo sledování novinářů,“ řekl Tóth.

9:43 - O fungování takovéhoto týmu měl zájem i podnikatel Norbert Bödör. Kočner i Bödör měli tento projekt financovat.

9:41 - „Na přelomu července a srpna 2017 mi telefonoval, že ten název se uvolnil. Paralelně začal Kočner rozvíjet myšlenku, že připraví portál s názvem Na pranýři, kde by kritizoval práci novinářů,“ řekl Tóth. Po něm chtěl, aby zabezpečil sledování novinářů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Szabó a Kočner u soudu

9:39 - Kočner podle Tótha nechtěl, aby bylo jasné, že on stojí za touto politickou stanou. Navrhoval název nové strany Cíl (Cieľ). Tento název však nebyl volný.

9:33 - Od roku 2016 byl Tóth s Kočnerem v intenzivnějším kontaktu. Konzultoval s ním svůj vstup do politiky. „Řekl mi, že chce založit politickou stranu. Chtěl mě jako předsedu této strany, co jsem odmítl,“ uvedl.

9:31 - „Kočner se mnou konzultoval některé politické otázky. Ale to dělal i s dalšími lidmi,“ řekl Tóth.

9:27 - Předsedkyně senátu upozornila Tótha, že nemůže svědčit o věcech, o nichž je povinný jako bývalý člen tajné služby zachovávat mlčenlivost. SIS Tótha nezbavila mlčenlivosti. „Vyjádření státního orgánu považuji za obstrukční, protože jsem mohl vypovídat plastičtěji,“ reagoval Tóth.

9:23 - „Zázrak, že ten kluk žije,” ozvalo se z řad veřejnosti na adresu Petera Tótha.

9:20 - Tóth na otázku prokurátora řekl, že osobně se zná s Marianem Kočnerem od roku 1995.

9:15 - Předsedkyně senátu vyzvala Tótha, aby si sedl na místo určené pro svědka. Tóth se však zastavil u matky zavražděné dívky Zlatici Kušnírové a u manželů Kuciakových. Pravděpodobně se jim snažil omluvit. Předsedkyně senátu ho za to napomenula.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Peter Tóth u soudu

9:12 - Předsedkyně senátu Ružena Sabová krátce po deváté zahájila třetí den soudního stání.

Jedním z předvolaných je bývalý šéf civilní kontrarozvědné Slovenské informační služby (SIS) Peter Tóth, který původně pracoval jako novinář pro deník SME a sám byl sledován SIS. Po pádu premiéra Vladimíra Mečiara vstoupil do SIS a nakonec ji krátce vedl. Kuciaka sledoval až po odchodu ze SIS v září 2017 na žádost Mariána Kočnera, který je podezřelý, že si vraždu novináře objednal.

Středeční stání se bude konat bez přítomnosti Aleny Zsuzsové, která veškerou vinu popírá a požádala, by se přelíčení nemusela zúčastnit. Zoltán Andruskó, který se už přiznal, v úterý uvedl, že ho likvidací Kuciaka pověřila právě Zsuzsová a jí také oznámil, že byl zavražděn.

Čekal jsem, že mě brzy někdo zabije, líčil korunní svědek v kauze Kuciak

Evropa

U soudu nebude ani Miroslav Marček, který se v pondělí přiznal, že zavraždil tři lidi, kromě Kušnírové a Kuciaka i podnikatele Petera Molnára.

Reklama

Výběr článků

Načítám