Hlavní obsah

Omikron ukončí pandemii, věří hlavní dánská epidemioložka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Varianta koronaviru omikron se rychle prožene populací, vytlačí předchozí mutace a definitivně ukončí pandemii. S příznivou prognózou tento týden vystoupila v dánské televizi tamní hlavní epidemioložka Tyra Krauseová. V Dánsku omikron začal dominovat dřív, lze proto očekávat, že v dalších státech EU včetně Česka bude vývoj obdobný.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní dánská epidemioložka Tyra Grove Krauseová

Článek

„Myslím si, že do dvou měsíců začne epidemie ustupovat, počty nových případů klesat a my získáme své životy zpátky,“ prohlásila Krauseová podle britského deníku The Daily Mail na základě analýzy dostupných informací. Potvrdila tak zprvu opatrný optimismus řady expertů. Například německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) už na konci listopadu avizoval, že by se omikron mohl stát „vánočním dárkem celému lidstvu“.

Omikron se může stát vánočním dárkem celému lidstvu a utnout pandemii, říká německý expert

Svět

Odborníci vkládají velké naděje do klíčové kombinace vysoké nakažlivosti, díky níž má omikron potenciál vytlačit ostatní mutace, a menší zákeřnosti, kdy by mělo (snad) podstatně méně lidí končit v nemocnicích či nákaze podlehnout.

Polovina hospitalizací

Menší nebezpečností omikronu si odborníci nebyli a dosud nejsou zcela jistí. Dánové ale spočítali, že je při nákaze omikronem hrozba nutné hospitalizace o polovinu menší než u dosud dominantní delty.

Testujte zdarma i neočkované, doporučují vládě odborníci kvůli omikronu

Domácí

„Omikron tady s námi zůstane a během následujícího měsíce vyvolá masivní šíření infekce. (Ale) až to skončí, budeme na tom lépe než předtím,“ věří Krauseová.

Současná vlna epidemie je v Dánsku už několik týdnů na vzestupu. Počty nakažených se pohybují okolo 3,5 tisíce v přepočtu na milion obyvatel. V Česku tento ukazatel překračuje 500 v přepočtu na milion obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám