Hlavní obsah

Omikron se může stát vánočním dárkem celému lidstvu a utnout pandemii, říká německý expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová mutace koronaviru může místo zhouby přinést naději. Covid vyvolaný variantou omikron z jihu Afriky se totiž zatím chová jako méně nebezpečný, zároveň se ale jeví nakažlivější. A právě tahle kombinace by mohla podle expertů nákazu konečně přesunout do kategorie běžných viróz. Jasno bude za dva týdny.

Foto: Profimedia.cz

Karl Lauterbach

Článek

„Pokud se prokáže, že omikron způsobuje mírnější formu onemocnění, byl by to předčasný dárek k Vánocům,“ napsal na Twitteru německý zdravotnický expert a možný příští spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Dodal ale, že je třeba počkat, jak se bude virus chovat v tělech starších hostitelů.

Podle dosud shromážděných dat z Jihoafrické republiky, která se stala prvním ohniskem nové mutace koronaviru, varianta omikron vyvolává méně závažné potíže, jako je únava, bolest hlavy a bolesti svalů, zdá se ale, že nepůsobí život ohrožující komplikace, zejména pak akutní dechovou tíseň, kvůli níž pacienti potřebují kyslík a napojení na dýchací přístroje nebo mimotělní oběh.

Lékařka z JAR popsala nezvyklé příznaky nákazy omikronem

Koronavirus

Lékařka Angelique Coetzeeová, která byla první, kdo omikron u pacienta prokázal, a ošetřovala už sedm nakažených, je toho názoru, že se nové mutace není třeba obávat.

„To, čeho jsme svědky tady v Jižní Africe, a uvědomte si, že jsem v epicentru, je opravdu velmi mírný průběh. Stav pacientů se zlepšil dva nebo tři dny poté, co jsme je viděli,“ řekla Daily Mailu.

Klíčová mutace na spike proteinu

S nákazou omikronem zatím nebyl hospitalizován žádný pacient ani jí nikdo nepodlehl. Nebývalých 32 mutací na spike proteinech, které ještě na konci minulého týdne děsily experty z celého světa, se mohou ukázat jako evoluční krok k tomu, aby virus byl snáze přenositelný, ale méně nebezpečný. To je stav, k němuž inklinují všechny patogeny, protože je to pro ně z dlouhodobého hlediska výhodnější.

SZÚ k omikronu: Je to překvapivý virus, má vyšší riziko infekce

Koronavirus

Život ohrožující komplikace při nákaze covidem se nicméně u ostatních variant vyskytují s odstupem až dvou týdnů od infekce. Je proto třeba se závěry ještě počkat.

Variantu koronaviru, nyní označovanou jako omikron, poprvé identifikovali minulý týden výzkumníci v Jihoafrické republice. V uplynulých dnech ji zaznamenala také řada dalších zemí včetně Evropy a také Česka. Obavy omikron už budí po celém světě a mnoho států kvůli ní již zpřísnilo podmínky vstupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám