Hlavní obsah

Okupovaný Cherson se stal terčem mohutného raketového úderu

Cherson/Kyjev
Aktualizováno

V okupovaném Chersonu byla v neděli v akci ruská protiletadlová obrana, uvedl zpravodaj agentury TASS. Podle něj byly slyšet čtyři exploze a i v centru města je vidět dým. Ruské ozbrojené síly se nevyjádřily, ale významný podporovatel ruské agrese Igor Dimitrijev na svém účtu na Telegramu uvedl, že Cherson čelil úderům ze vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci u Chersonu

Článek

Dimitrijev uvedl, že Cherson čelil v neděli dvěma raketovým úderům, první byl v pět ráno, druhý v deset dopoledne. Rakety podle něj mířily na pozice Ruské gardy a zasahovala proti nim protivzdušná obrana.

Podle svědků na město dopadlo nejméně patnáct raket, uvedla ruská agentura URA

Ruské ministerstvo vnitra na kanálu na Telegramu upřesnilo: „Při dnešních raketových úderech na Cherson byla poškozena městská nemocnice.“

Dimitrijev, který se narodil v Oděse v roce 1979, byl hlavním producentem ukrajinské proruské televize aTV a zakladatelem proruské strany Rodina, kterou do roku 2014 zastupoval na oděském magistrátu. Po Majdanu utekl do Ruska a působí jako válečný reportér.

Obilí z Ukrajiny se u nás nebude prodávat, řekl polský premiér

Evropa

Útok byl proveden v den, kdy ukrajinský generální štáb upozorňoval, že se ruské jednotky na jihu země u řeky Bug snaží zastavit ukrajinský nástup.

Poradce mariupolského starosty informoval, že z Mariupolu zamířila v sobotu směrem na Berďansk, tedy blíže k Chersonu, kolona vojenské techniky a pět autobusů s vojáky.

Ukrajinské vzdušné síly současně oznámily, že jejich stíhací piloti na letounech MiG-29 kryjí ze vzduchu bitevní letouny podporující pozemní síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám