Hlavní obsah

Mapy: Okupována je více než pětina Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než pětina území Ukrajiny je pod kontrolou ruských sil, uvedl nezávislý ruský server Meduza. Jde o území mající rozsah bývalého Československa. Vypovídá to o tom, jak daleko postoupily ruské jednotky.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Článek

Ukrajinec Alex Bokoč se na své facebookové stránce pokusil ukázat, jak ohromné území Ukrajiny je nyní okupováno. Má rozlohu půlky Itálie, bývalého Československa nebo Rakouska a Švýcarska dohromady.

Údaje o obsazeném území se liší podle různých zdrojů a také se mění podle ruského postupu a ukrajinských protiútoků. Navíc nemá často pod kontrolou ani jedna strana přífrontovou oblast.

Bokoč, který svůj příspěvek zveřejnil 29. května, zřejmě vzal aktuální linii fronty a přenesl ji na mapu. Vše za ní pak připsal okupantům.

Vyšlo mu, že v tu dobu bylo pod kontrolou okupantů 123 229 kilometrů čtverečních, přičemž Ukrajina v mezinárodně uznávaných hranicích, tedy s okupovaným Krymem a samozvanými lidovými republikami na Donbasu, má rozlohu 603 549 kilometrů čtverečních.

Když redaktoři Meduzy nyní provedli stejný výpočet, vyšlo jim, že okupováno je 143 886 kilometrů čtverečních, tedy skoro 24 procent rozlohy země.

Před invazí činila plocha území, která neměl Kyjev pod kontrolou, sedm procent území Ukrajiny.

Rusům se sice nepodařilo dobýt Kyjev, Černihiv ani Charkov, ale zejména postup na jihovýchodě a jihu byl velmi rychlý a podařilo se ho zbrzdit až před Mykolajivem u ústí Bugu.

V posledních týdnech se Rusové soustředili na Donbas, ovládli téměř celou Luhanskou oblast a nyní chtějí zcela obsadit i Doněckou oblast.

Navíc drží část Záporoží a kontrolují i část Chersonské oblasti, odkud mohou Krym zásobovat vodou.

Válka na Ukrajině v současné době není, řekl poslanec ANO

Domácí

Jenom pro srovnání, ČSSR měla rozlohu 127 876 km čtverečních a meziválečná první republika 140 446.

Krym má rozlohu 26 860 km čtverečních a před ruskou invazí měla samozvaná Doněcká lidová republika asi 8500 a Luhanská lidová republika asi 8300 km čtverečních.

Separatisté si kladou nároky na území celé Doněcké a Luhanské oblasti. Luhanská oblast má rozlohu 26 684 km čtverečních a Doněcká oblast 26 517 km.

Celkové číslo ukazuje, oč větší území Rusové obsadili i proti tomu, na co si kladli nároky.

Reklama

Výběr článků

Načítám