Hlavní obsah

OBRAZEM: Sníh trápí Evropu, v Bulharsku platí stav nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vytrvalé sněžení a hustý provoz na silnicích vedly v sobotu v západní části Rakouska k četným dopravním zácpám. Návštěvníci horských středisek v severních Alpách byli varováni před zvýšeným nebezpečím lavin. Ve třech bulharských městech musel být kvůli sněhové kalamitě vyhlášen stav nouze, píše agentura DPA.

Článek

V rakouském Salcbursku byl na krátký čas zastaven provoz na silnici u Saalfeldenu, aby zde mohla být odstřelena lavina. Na dálnici u Kufsteinu poblíž bavorských hranic dosahovala kolona automobilů délky 30 kilometrů.

Sníh dělal problémy také poblíž Varny.foto: ČTK/AP

V Tyrolsku, Salcbursku, Horním Rakousku a Štýrsku panuje podle úřadů zvýšené lavinové nebezpečí. Díky zesílenému větru a přívalům sněhu se na těchto územích zvýšil počet míst, kde bezprostředně hrozí pád lavin. Meteorologové očekávají, že v příštích třech dnech zde napadne až 150 centimetrů nového sněhu. S následky vytrvalého sněžení bojují i na Balkáně.

V Bulharsku sněhové bouře přerušily dodávky elektrického proudu do 174 obcí. Nejhůře je na tom sever země, kde ve městech Loveč, Varšec a Kneža musely úřady vyhlásit nouzový stav. Také nejdůležitější průsmyky v bulharských horách byly kvůli bohaté sněhové nadílce uzavřeny.

S přívaly sněhu se potýká i Německo. Radost ze sněhové nadílky mají například milovníci zimních sportů.foto: ČTK/AP

Sníh zasypal i auta v Srbsku.foto: Reuters/Stevan Lazarevic

Reklama

Související články

Kalamitní stav vyhlásila již tři města

Kalamitu kvůli přívalům sněhu vyhlásila během týdne již tři česká města. Naposledy se k Liberci a Jeseníku přidal v pátek severočeský Frýdlant. Sněžení...

Výběr článků

Načítám