Hlavní obsah

Obhajoba jádra nás může spojovat, řekl v Maďarsku Klaus

Právo, Miroslav Benč (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý ráno zahájil dvoudenní státní návštěvu Maďarska. Po Polsku a Rakousku tak jde o další okolní zemi, se kterou se Klaus na konci svého druhého mandátu loučí.

Foto: Tomáš Neřold, ČTK

Prezident Václav Klaus se v budapešťském prezidentském paláci setkal se svým maďarským protějškem Jánosem Áderem (vpravo)

Článek

Hned z letiště zamířil do centra Budapešti, kde se v prezidentském paláci setkal se svým maďarským protějškem Jánosem Áderem. Jednali spolu o vzájemných ekonomických vztazích, dluhových problémech Evropy a také o energetice.

Právě v oblasti energetiky a energetické bezpečnosti toho mají obě země mnoho společného, Česko i Maďarsko například chtějí dál rozvíjet výrobu energie z jádra. To vyvolává velký tlak v Německu a Rakousku, kde jsou protijaderné nálady velmi silné.

Obhajoba jaderné energie je společné téma

„Maďarsko je v této oblasti suverénní zemí. Samo rozhoduje, jaké cíle se vytyčuje. Musíme učinit vše pro to, aby všechny jaderné bloky fungovaly s maximální bezpečností,“ reagoval poněkud diplomaticky maďarský prezident Áder na otázku Práva, zda se obává tlaku ze strany Německa a Rakouska.

To český prezident diplomatický slovník zahodil a do Rakouska se tvrdě obul. „Já se toho obávám. Před čtrnácti dny jsem byl na státní návštěvě Rakouska a musím říct, že při diskusi v rakouském parlamentu byla tato otázka nastolena velmi ostře, pro mne nepřijatelným způsobem a nepochopitelně,“ odpověděl český prezident.

„Jestli hledáme celé dvacetiletí po pádu komunismu společná témata či společné zájmy, tak obhajoba jaderné energetiky by mohla být jedním takovým společným zájmem mezi ČR a Maďarskem v dnešní velmi iracionálně se chovající Evropě,“ dodal Klaus.

Na jaře z návštěvy sešlo

Odpoledne následovalo setkání s předsedou vlády Viktorem Orbánem a dalšími maďarskými politiky. Ve středu Klaus navštíví druhé největší maďarské město Debrecín.

Návštěva českého prezidenta v Maďarsku se chystala už na jaře, nakonec z ní sešlo, tehdejší prezident Pál Schmitt měl totiž problémy s aférou kolem své dizertační práce. Nakonec rezignoval a v květnu ho nahradil někdejší konzervativní europoslanec Áder.

Reklama

Výběr článků

Načítám