Hlavní obsah

Obama: Rusko se na Ukrajině dopouští agrese, USA pošlou do Pobaltí vojáky

Tallinn
Aktualizováno

Krizi na Ukrajině vyvolalo Rusko svojí agresí a podporou separatistů, prohlásil ve středu ve svém vystoupení v estonském hlavním městě Tallinn prezident USA Barack Obama. Moskva tak podle něj ohrožuje demokracii na Ukrajině i v jejím sousedství. Obama Estonce a další pobaltské národy ubezpečil, že NATO je jako spojence ochrání.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama v Tallinnu

Článek

„Ruská agrese vůči Ukrajině“ podle Obamy představuje hrozbu vize demokratické Evropy. Ruské vměšování na Ukrajině označil za „výpad proti suverénnímu státu“, který je bezprecedentní a představuje porušení mezinárodního práva.

Ukrajinci proto mají podporu Západu a NATO, protože „každý národ má právo určit si svůj osud“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Hranice nelze překreslovat pod hlavní pistole,“ prohlásil Obama. Podle jeho slov je nezpochybnitelné, že Rusko vzbouřence na východě Ukrajiny „cvičí, vyzbrojuje a podporuje“. Ruští vojáci na Ukrajině podle něj nejsou žádní humanitární pracovníci, ale bojové síly s tanky.

Příčinou ukrajinské krize je zastaralé myšlení, pokračoval prezident. Vládní převrat na Ukrajině počátkem roku podle jeho slov nevedli neonacisté a fašisté, jak tvrdí Moskva, ale lidé, kteří měli dost korupce a nesplněných slibů prezidenta Viktora Janukovyče, jenž nakonec svůj úřad opustil a ze země utekl.

USA vyšlou vojáky

Obama v té souvislosti ubezpečil Estonsko a ostatní pobaltské státy, že USA a NATO nepřipustí, aby byly podobně Ruskem ohroženy. „Nejste žádné postsovětské teritorium, jste suverénní národy,“ poznamenal a slíbil, že je NATO ochrání.

Připomněl, že na nadcházejícím summitu NATO ve Walesu by mělo být dohodnuto ustavení jednotek rychlého nasazení na východě a další opatření. [celá zpráva]

K tomu doplnil, že svoji vojenskou přítomnost v Pobaltí posílí i samotné Spojené státy. Kromě toho, že tam umístí armádní vybavení a zintenzivní společná vojenská cvičení, vyšlou také vojáky, kteří se budou v Lotyšsku, Litvě a Estonsku střídat v pravidelných rotacích.

Související témata

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Putin při projevu

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Obama současně zdůraznil, že NATO chce být Rusku partnerem a on doufá v dohodu s ním a uklidnění situace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám