Hlavní obsah

O trvalý pobyt v Británii požádalo už přes třicet tisíc Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 2,6 milionu přistěhovalců ze zemí Evropské unie požádalo do konce loňského roku v Británii o povolení k trvalému pobytu. Takzvaný status usedlíka chtěli nejčastěji získat Poláci, Rumuni a Italové, vyplývá ze statistiky, kterou dnes zveřejnilo britské ministerstvo vnitra. Češi podali přes 33.000 žádostí, Slováci více než 57.000.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Stoupenec brexitu v Bulicích Londýna

Článek

Od českých občanů dostaly britské úřady do konce loňského roku celkem 33.030 žádostí. Status usedlíka, na který mají nárok unijní občané žijící v Británii více než pět let, přitom dostalo 20.930 Čechů. Takzvaný předběžný status usedlíka, který dostávají lidé s pobytem kratším než pět let, získalo dalších 7800. Celkem 170 žádostí bylo buď neplatných, nebo je žadatelé stáhli.

Poláků žádost podalo v období od konce srpna 2018 do konce loňského prosince více než 512.000, Rumunů přes 435.000 a Italů téměř 291.000. Na dalších místech žebříčku se umístili žadatelé z Portugalska, Španělska, Litvy a Bulharska. Více než 100.000 žadatelů už bylo jen z Francie.

Německo a Rakousko nechtějí platit více do rozpočtu EU

Zahraniční

Podle odhadů žije v Británii možná až 3,6 milionu občanů sedmadvaceti zemí Evropské unie. Čechů tam podle odhadů českého velvyslanectví v Londýně žije mezi 65.000 a 80.000.

Počet odmítnutých žádostí britské ministerstvo vnitra "z důvodů citlivosti" nezveřejnilo. Není tak jasné, kolik ze zbývajících podaných 4130 žádostí je nezpracovaných a kolik zamítnutých.

Z celkového počtu 2,6 milionu žádostí od unijních občanů jich britské úřady 2,3 miliony už vyřídily s kladným výsledkem. Ani zde není jasné, kolik ze zbylých žádostí na vyřízení čeká a kolik jich bylo zamítnuto.

Reklama

Výběr článků

Načítám