Hlavní obsah

Rusové v Bělorusku hromadí zbraně včetně Iskanderů. Na Donbasu mají velké ztráty

– Kyjev • Aktualizováno

V Bělorusku podél hranice s Ukrajinou jsou rozmístěny ruské síly vyzbrojené raketami Iskander-M, protileteckými systémy S-400, protiletadlovými zbraňovými systémy Pancir-S1 a operačně-taktickými letadly aviva, tvrdí velení ukrajinské armády. Ruské jednotky pokračují ve snaze o dobytí Severodoněcka a útočí také u Lymanu v Donbasu na východě Ukrajiny.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Boje na východě Ukrajiny dál dopadají na životy místních civilistů.

Článek

Ukrajinská armáda hlásí dílčí úspěchy ve znovudobytí některých ztracených pozic v Severodoněcku, ale na místě pokračují urputné boje.

Ruská armáda pokračuje v útocích na Slovjansk ve snaze obklíčit ukrajinské síly a také na posilování protiletecké obrany Hadího ostrova, která má chránit ruská plavidla blokující ukrajinské přístavy a tím i vývoz ukrajinského obilí.

Británie dodá na Ukrajinu raketomety s dostřelem 80 kilometrů

Evropa

„V severodoněckém směru nepřítel ostřeloval naše vojska z minometů a děl různého typu. Utrpěla civilní infrastruktura v obcích Meťolkino, Borivsk, Ustynivka a Toškivka. Okupanti pokračují v dobývání Severodoněcka,“ uvádí hlášení.

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajinu

U Bachmutu měly podle ukrajinského velení utrpět ruské síly značné ztráty, aniž by dosáhly úspěchu. Na jihu donbaské fronty bojové operace nepřítele nepokračovaly.

V Charkovské oblasti se ruské síly zaměřují na udržování hranic a podle ukrajinského generálního štábu pokračuje dělostřelecké a minometné ostřelování osad Bazilovka, Kutuzivka a Petrivske.

Na Ukrajině podle médií zemřel další ruský generál

Zahraniční

Rusové také po týdnech klidu vystřelili několik raket na cíle v ukrajinském hlavním městě. Podle ukrajinských zdrojů zasáhly nádražní depo. „Nepřítel vystřelil pět střel, čtyři z nich zasáhly opravárenské depo, tři patra továrny byla zcela zničena,” uvedl zaměstnanec tamních drah Sergey Lešenko pro agenturu Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Po týdnech Rusko znovu vypálilo rakety na cíle v ukrajinské metropoli.Video: Reuters

Povzbudit ukrajinské vojáky na frontové linii na východě země v neděli přijel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, navštívil při tom i obléhané město Lysyčansk a nedaleký Soledar, jak uvedl ve svém videoprojevu.

Ukrajinská média v neděli informovala, že Zelenskyj teprve podruhé od začátku ruské invaze opustil Kyjevskou oblast.

Zelenskyj vyrazil přímo do města obléhaného Rusy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám