Hlavní obsah

Kompatibilita zbraní ze Západu je pro Ukrajince problém

Ukrajina konečně dostává účinnější zbraně ze Západu, zejména raketomety HIMARS a M270 nebo houfnice ráží 155 mm, které získala z Polska, Francie, Německa nebo Británie. Široké spektrum typů dodávaných zbraní ale představuje logistickou noční můru, a to nejen z hlediska údržby a náhradních dílů, ale také kvůli tomu, že munice není plně kompatibilní.

Foto: Reuters

Výstřel z americké houfnice M777 na frontě v Doněcké oblasti

Článek

Dalekonosná děla i salvové raketomety umožnily ničit soustředění ruských sil i sklady jejich zbraní a munice. A také systémy protivzdušné ochrany, které je mají chránit.

Současně ale přinášejí problémy i pro Ukrajince, protože nejsou navzájem plně kompatibilní.

„Každá země předává jinou baterii zbraní, což se pro ukrajinské síly rychle proměňuje v logistickou noční můru, protože každá baterie potřebuje jiný systém výuky ovládání, obsluhy i logistiku,“ uvedl britský institut RUSI.

Výrazná vzpruha. Polsko poslalo na Ukrajinu nejmodernější houfnice Krab

Evropa

Jasně to ukazují houfnice ráže 155 mm. Ukrajinci dostali americké tažené M777, samohybné francouzské Caesary na automobilových podvozcích, německé samohybné PzH 2000, americké M109 Paladin i polské AHS Krab.

„Žádný z těchto systémů nemá mnoho společného. Munice by měla být zaměnitelná, ale není tomu tak,“ řekl jeden z autorů studie RUSI Jack Watling s odvoláním za zdroje z ukrajinské armády.

NATO se pokusilo standardizovat vybavení, zejména munici v rámci dohod STANAG, aby byla zaměnitelná.

Tyto snahy ale měly omezený dopad. STANAG totiž zahrnuje přes tisíc standardů, ale je na každé zemi, jak se je rozhodne uplatnit.

Na Ukrajině už operují americké houfnice z Norska

Evropa

I když je ráže stejná, mají tyto houfnice různou délku hlavně.

„Některé houfnice mají délku hlavně 39násobek průměru ráže, další 52násobek (délka hlavně se udává v násobcích ráže, aby byl hned jasný účinek - pozn. red.). Ty mají nejen odlišný dostřel, ale také odlišné náhradní díly a požadavky na údržbu,” uvedl Watling.

„Vyžadují odlišné nabíjení. Mohou používat odlišné dělostřelecké počítače a jejich data nejsou zaměnitelná. Výcvik je pro každý typ odlišný, stejně jako údržba a náhradní díly,” dodal Watling.

Nabíjení PzH 2000 je také specifické, výcvik na využití této houfnice totiž zabere 40 dní.

Problémem také je, že počty některých dodaných zbraní jsou tak malé, že je nelze standardně rotovat, aby jich část byla nasazená na frontě a další zrovna byly opravované. PzH bylo dodáno 12, Caesarů zhruba stejné množství.

Německo Ukrajině dodá sedm samohybných houfnic

Zahraniční

U některých zbraní je problémem vyšší hmotnost, než měly ty sovětské, což je případ 57 tun vážící PzH 2000.

Přes některé mostky na vedlejších silnicích tak nepřejedou. Stejný problém by vznikl i v případě dodání západních tanků, které jsou těžší než sovětské.

Analytik Scott Boston z Rand Corporation upozorňuje na související problémy. „Ukrajinské ozbrojené síly se také potřebují naučit zacházet se západními zbraněmi a udržovat je,” uvedl.

Podle něj jsou problémem náhradní díly, Ukrajinci totiž mají k dispozici jen omezený počet, který dostali. A nedostali tolik kusů, aby je mohli používat pro další zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám