Hlavní obsah

Nic nepůsobí Rusku větší problémy než HIMARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Některé ruské informační zdroje upozorňují na pomalý postup ruské armády na Ukrajině a na úspěšné zásahy raketometů HIMARS na logistické a vojenské cíle Rusů. S odkazem na telegramovou stránku Moscow Calling na to upozorňuje Institut pro studium války (ISW).

BEZ KOMENTÁŘE: Americký systém HIMARS ve službách Ukrajiny už kosí ruské cíleVideo: Ministerstvo obrany Ukrajiny

 
Článek

Moscow Calling v příspěvcích definoval tři fáze války. Tou první je počátek invaze 24. února až po stahování ruských vojsk z oblastí Kyjeva, Sumy a Černihivu, následuje mezidobí až po poskytnutí systému HIMARS Ukrajině. Jeho použití je pak třetí a poslední fází.

Foto: Lockheed Martin

Raketomet HIMARS při palbě

„První fáze skončila neúspěchem, protože o kapitulaci Ukrajiny nemůže být ani řeč. Kreml poté udělal rychle kličku a přejmenoval cíl speciální vojenské operace z denacifikace a demilitarizace Ukrajiny na ochranu Doněcké a Luhanské lidové republiky, což byl počátek druhé fáze,“ uvádí telegramový kanál.

Lavrov: Ukrajinci si zaslouží lepší život, pomůžeme jim zbavit se tamního režimu

Válka na Ukrajině

Ve druhé fázi pak připomíná změnu ruské taktiky: Soustředění co největšího počtu vojáků i dělostřelectva do větších skupin a dosažení postupu na Ukrajině. Pomalého, ale souvislého. Výsledkem bylo dobytí několika měst na Donbasu, například Mariupolu, Popasné, Severodoněcku či Lysyčansku.

„Každá akce ale vyvolá reakci a stejně jako v roce 2014 pomáhala Ruská federace milicím na Donbasu, pomohli Ukrajině její spojenci ze Západu a dodali jí zbraň, která ukončila druhou fázi a zahájila třetí – HIMARS,“ upozorňuje Moscow Calling.

První oficiální záběry HIMARSVideo: Defence of Ukraine

Neschopnost modernizace

Účet zároveň dodal, že Ukrajina dostala od západních spojenců již dříve několik raketových systémů, ale žádný z nich nezpůsobil Rusku takové problémy jako HIMARS. Ty ostatní způsobily jen malé škody.

Skandální tvrzení z OSN. Rusko prý možná dohodu o neútočení na přístavy „technicky“ neporušilo

Válka na Ukrajině

„Pokud jde o budoucnost operace, je zřejmé, že vedení Ruské federace není pod tlakem sankcí schopno modernizovat ruské ozbrojené síly a dovybavit se novými typy zbraní,“ dodal účet s tím, že situace na frontě se bude pro ruské vojáky neustále zhoršovat.

ISW připomíná, že tento příspěvek je v souladu s předchozími zprávami západních zpravodajců o tom, že ruské jednotky jsou nuceny používat na bojišti různé taktiky zmírňující účinnost raketometů HIMARS, a to včetně maskovacích operací a neustálé změny umístění vojenského vybavení.

Armádu to výrazně zpomaluje, protože kvůli tomu není schopna provádět masivní ostřelování, což dokazují údaje NASA, jejíž oddělení FIRMS trvale pozoruje tepelné anomálie nad frontovou linií v Donbasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám