Hlavní obsah

Nemocnice na Krymu se připravují na příliv raněných ruských vojáků, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V nemocnicích na anektovaném Krymu je dočasně pozastaven příjem pacientů, aby byla lůžka pro ruské raněné. Současně se nemocnice snaží zásobit se krevními konzervami, tvrdí ukrajinský generální štáb. Ověřit tyto informace z nezávislých zdrojů, nelze.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Boje v Doněcké oblasti

Článek

Pokračují boje o město Severodoněck, tvrdí šéf tamější vojensko-civilní administrativy Oleksandr Strjuk. Nejintenzivnější boje se soustřeďují na okrajích města. Město je podle jeho slov pod neustálou palbou. Ve městě je přerušena elektřina a mobilní sítě. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v sobotu večer přitom oznámil, že Severodoněck je pod ruskou kontrolou.

Za podpory raketových útoků, dělostřelectva a leteckých úderů ruská armáda v Doněckém směru intenzivně útočí. Na ostatních místech se ruské síly snaží udržet své pozice, doplnit síly a vojenský materiál pro obnovení ofenzívy, tvrdí se ve zprávě ukrajinského generálního štábu.

Velení ukrajinské armády tvrdí, že v oblasti Jižní Bug utrpěla ruská armáda významné ztráty a zaujala obranu v Kostromské oblasti.

Postrach jménem Cirkon. Rusko úspěšně vyzkoušelo hypersonickou střelu

Evropa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelném nočním projevu k národu prohlásil, že v příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze západních zemí.

„Nad okupanty získáme převahu v technologické a útočné síle. Hodně záleží na našich partnerech. Jsou připraveni Ukrajině poskytnout vše potřebné k obraně svobody. Už v příštím týdnu v tomto ohledu očekávám dobré zprávy,“ řekl Zelenskyj. Podle amerických médií Spojené státy příští týden oficiálně informují o dodávkách salvových raketometů M142 HIMARS a M270 MLRS s dostřelem do 300 kilometrů.

Podle něj je situace na frontě nepopsatelně těžká u Lysyčansku a Severodoněcku. Zelenskyj tvrdí, že Rusové podnikli „barbarské údery“ v Sumské oblasti a v sobotu zaútočili také na přístavní město Mykolajiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám