Hlavní obsah

Němečtí senioři míří za levnějším luxusem na stáří do Polska

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

V Polsku, hlavně v jeho západní části, rostou jako houby po dešti speciální domovy spokojeného stáří (domovy důchodců), jejichž klientelu tvoří výhradně němečtí senioři.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Svůj druhý domov by tam mohli najít i polští důchodci, avšak měsíční poplatek kolem deseti tisíc zlotých (60 tisíc Kč) vede k tomu, že je obcházejí velkým obloukem.

Obvykle se tato zařízení nacházejí v pěkném přírodním prostředí na okraji menších měst či obcí, odkud je to jen na skok do Německa. Jen v posledním období přibyly desítky nových.

Na Krétě vyšetřují desítky podezřelých úmrtí v domově pro seniory

Evropa

„Wundervoller Morgen (Překrásné ráno) se stovkou míst pro klienty či Rezidence pro dalších 70 patří k těm nejmodernějším, které poskytují klientům komfortní podmínky a bezproblémový přístup k lékařské péči,“ informoval portál natemat.pl. O tom, že tato zařízení jsou určena především seniorům zpoza západní hranice, svědčí i skutečnost, že jejich weby jsou pouze v němčině.

„Pobyt v těchto domovech pro seniory je podstatně levnější než v Německu, kde se o ně také starají mnohdy Polky, které tam jezdí za prací,“ sdělila portálu natemat.pl majitelka jednoho z těchto zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám