Hlavní obsah

Němečtí poslanci schválili pomoc pro Řecko

Berlín
Aktualizováno

Velkou většinou schválil ve středu německý parlament třetí záchranný balík eurozóny pro Řecko. To má v příštích třech letech získat pomoc ve výši až 86 miliard eur. K očekávanému schválení pomoci vyzýval i ministr financí Wolfgang Schäuble.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Pro pomoc hlasovalo 454 poslanců, zatímco 113 bylo proti a 18 nehlasovalo.

Schäuble tvrdí, že nový postoj řecké vlády k reformám dává naději, že balíček pomůže stabilizovat tamní ekonomiku. Současně však varoval před riziky této pomoci.

„Rozhodnutí o další pomoci pro Řecko není jednoduché. Přirozeně nelze garantovat, že všechno bude fungovat, a pochybnosti vždy přetrvávají. Pochyby jsou stále přípustné. Ale vzhledem k tomu, že řecký parlament už velkou část opatření schválil, bylo by nezodpovědné nevyužít šanci na nový začátek pro Řecko,“ řekl Schäuble v projevu k poslancům.

Jediná cesta

Podle ministra jsou reformy jedinou cestou, jak se Řecko může hospodářsky postavit na vlastní nohy. Podobné programy podle něj prokázaly svou účinnost v případě Irska, Portugalska, Španělska i Kypru.

Ministr zdůraznil, že nemá pochybnosti, že se k plánu přidá Mezinárodní měnový fond (MMF), který to ale odmítal, protože si přál jiné podmínky, mimo jiné odepsání části dluhu a odložení splátek. [celá zpráva]

Bez souhlasu německých poslanců by se nemohl plán uskutečnit. To, že záchranný balíček projde, se nicméně očekávalo. Svou podporu kromě většiny poslanců unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové avizoval i koaliční spojenec sociální demokracie (SDP), ale také opoziční Zelení.

Jednotně se proti balíčku stavěla pouze opoziční Levice, podle níž poskytnuté peníze pomůžou řeckým bankám, a ne obyvatelům.

Pro jsou i Nizozemci

Záchranný program pro zadlužené Řecko ve středu schválil také nizozemský parlament, upozornila ČTK. Poslanci pomoc přijali navzdory tvrdému odporu opozice, která dokonce vyvolala neúspěšné hlasování o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Marka Rutteho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám