Hlavní obsah

Německý tisk: Merkelová v Praze narazila na českou žulu

Novinky, ČTK, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Alespoň zpětně si může berlínské kancléřství děkovat, že první návštěvu Angely Merkelové v Praze naplánovalo na páteční večer, píše v pondělí německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Německé veřejnosti tak sotva došlo, že kancléřka během těch několika hodin, které strávila nad Vltavou, narážela jen na žulu.

Článek

Nešlo však o běžná témata, která jindy poznamenávala česko-německá jednání. Z jednání nevzešlo jediné slovo o Benešových dekretech či o situaci německé menšiny. Kancléřka však pocítila českou neústupnost ve vztahu k evropské ústavní smlouvě, o kterou se Merkelová zasazuje. [celá zpráva]

Krátká návštěva na Východě tak jen prohloubila poznatek, že při plánování budoucnosti EU se nelze ohlížet jen na volby na Západě, dodává Frankfurter Allgemeine.

Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung píše, že Angela Merkelová odešla od Mirka Topolánka zaraženě a rozhovory s českým premiérem popsala jako "zajímavé". Útěchy se nedočkala ani na Pražském hradě, Václav Klaus dal jasně najevo, že nynější podoba ústavy je pro Čechy nepřijatelná.

Merkelová si získala Klausův obdiv, když jej ve sporu o ústavu přirovnala k husitovi hájícímu každou píď svého teologického území. Český prezident výslovně pochválil "vynikající historické znalosti" Merkelové, ale dal najevo, že nezmenší odpor proti všemu, co vypadá jako nadnárodní nebo jako federální stát, dodává Neue Zürcher Zeitung.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám