Hlavní obsah

Merkelová v Praze těžce prosazovala euroústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila v pátek Českou republiku, kde jí čekala setkání s premiérem Mirkem Topolánkem a prezidentem Václavem Klausem. Jednání o euroústavě byla těžká, Klaus na rozdíl od Merkelové nepovažuje současný text za použitelný, Merkelová jej obhajuje.

Článek

Po schůzce s premiérem Merkelová a Topolánek novinářům přiblížili, že jednali o zajištění energetické bezpečnosti EU. Připomněli si také deset let česko-německé deklarace. Mluvili však i o kontroversní euroústavě.

Merkelová a Klaus vedli podle svých slov upřímný a otevřený rozhovor. Oba se podle České televize shodli, že vidí potřeby kráčet malými krůčky a ne velkými kroky. Převažovaly však zásadní rozdíly. Podle Klause krůčky nelze dělat v rámci současného textu, Merkelová si myslí opak. Podle Klause není v rámci současného textu prostor pro další sblížení.

"Paní kancléřka prokázala dokonalou znalost české historie. Mluvili jsme o husitech a ona říkala, že husité bojovali o milimetry. A že já jsem takový husita, který bojuje o milimetry. A já jsem říkal, že Evropská ústava není pohyb o milimetr, ale že to je pohyb o kilometr a v tom se lišíme," řekl Klaus.

Jednání kancléřky s premiérem

Mirek Topolánek ocenil, že německé předsednictví našlo odvahu otevřít opět problematiku institucionálního rámce EU. "Ne, že by neexistence dokumentu blokovala fungování Unie, ale je důležitá pro budoucnost EU." 

"Informoval jsem kancléřku o českém přístupu," řekl český premiér a dodal: "Myslíme si, že dokument má být čitelnější, srozumitelnější, průhlednější. Přesněji by měly být vymezeny unijní a národní kompetence." Podle Topolánka by také měla odstranit diskvalifikaci nových členů.

Topolánek ocenil, že Merkelová zvolila nový přístup. Tedy že snahy obnovit proces schválení evropské ústavy začaly na mezivládní úrovni. "Je to posun správným směrem," řekl Topolánek. Současně ovšem sdělil, že důležité, aby dokument byl kvalitní a nevznikal pod časovým tlakem.

"Musíme tahat všichni za jeden provaz v jednom směru," řekla Merkelová k působení Unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám