Hlavní obsah

Německý kancléř Scholz varoval před válkou v Evropě

– Mnichov

V Evropě opět hrozí válka a pro nahromadění více než 100 tisíc ruských vojáků u hranic s Ukrajinou není žádné ospravedlnění, řekl na bezpečnostní konferenci v Mnichově německý kancléř Olaf Scholz. Znovu vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina k jednáním. Zmínil, že případný vstup Ukrajiny do NATO není aktuální. Před válkou varoval i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„V Evropě znovu hrozí válka a hrozba rozhodně není zažehnána,“ řekl Scholz. Poukázal na to, že kvůli rusko-ukrajinské krizi upadají do pozadí další významné výzvy, jako jsou pandemie covidu-19 a boj s klimatickými změnami.

Scholz se v projevu ohradil proti používání síly v mezinárodním společenství a snaze posouvat hranice států. „Nynější mezinárodní systém je založen na spolupráci,“ uvedl.

Proto podle něj nemá ospravedlnění rozmístění více než 100 tisíc ruských vojáků na hranicích s Ukrajinou.

Rusku bylo slíbeno nerozšiřování NATO na Východ, tvrdí nalezený dokument

Evropa

„Útok na Ukrajinu by byl chybou,“ uvedl Scholz a dodal, že v takovém případě jsou Německo a západní státy připraveny uvalit na Moskvu bezprecedentní politické, ekonomické a geostrategické sankce.

Scholz opět zopakoval, že Německo a Západ jsou připraveny s Moskvou jednat.

„Nedělám si žádné iluze, že bychom vše rychle vyřešili. Nejde ale o nic menšího než o zachování míru v Evropě.“ Na základě svého úterního setkání s Putinem vnímá, že Moskva stále o diplomacii stojí.

Před konfliktem varuje i NATO

Před válkou varoval při vystoupení na mnichovské konferenci i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Evropa prožívá nebezpečné dny,“ řekl Stoltenberg.

„U hranic s Ukrajinou vidíme největší shromáždění vojsk od druhé světové války. Nevíme, co se stane, ale nebezpečí je opravdové,“ uvedl.

Zdůraznil, že NATO nezaznamenalo žádné známky stahování ruských vojáků, které Moskva avizovala. „Shromážděná vojska jsou naopak posilována,“ dodal.

Vůdce doněckých separatistů vyhlásil všeobecnou mobilizaci

Zahraniční

Oznámil, že dopisem vyzval ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova k uspořádání dalšího jednání na úrovni Rady NATO a Ruska, aby se předešlo válce na Ukrajině.

Dodal, že nynější krize ohrožuje nejen Ukrajinu, protože v sázce jsou vztahy Západu s Ruskem. „Moskva se snaží vrátit do historie a chce obnovit své sféry vlivu,“ přiznal Stoltenberg.

Rovněž zmínil, že ruské jednání jen přispívá k větší jednotě NATO a k přibližování Švédska a Finska k Alianci.

„Pokud si Kreml přeje mít méně NATO na svých hranicích, tak bude mít naopak více NATO. Pokud chce NATO rozdělit, bude výsledkem ještě jednotnější Aliance,“ řekl. Uvedl také, že Evropská unie a NATO si nikdy nebyly blíže než nyní.

Vstup Ukrajiny do NATO není aktuální

V debatě, která na Scholzův projev navázala, kancléř řekl, že otázka vstupu Ukrajiny do NATO není aktuální.

„Nestane se tak ani v nejbližších letech a Putin to ví. Argumentuje ale tím, že je to výhledové riziko, takže může jednat tak, jak nyní jedná,“ řekl Scholz.

Scholz po schůzce s Macronem a Dudou: Naším cílem je zabránit válce v Evropě

Zahraniční

Uvedl, že o rozšiřování je ale třeba otevřeně hovořit. „My nyní ale v Evropě čelíme konfliktu kvůli otázce, která není na pořadu dne. A to je nepřijatelné,“ doplnil.

Scholz se v diskuzi vrátil k Putinově prohlášení na společné úterní tiskové konferenci, že situace na Donbasu je genocidou. „To je směšné,“ uvedl.

Putin slovy o genocidě v úterý reagoval na Scholzovo zdůvodnění zásahu NATO v bývalé Jugoslávii. Kancléř totiž řekl, že akce NATO zabránila genocidě.

Reklama

Výběr článků

Načítám