Hlavní obsah

Německo plánuje místo Super Hornetů koupit nejmodernější letadla F-35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo plánuje koupit až 35 amerických stíhaček páté generace F-35 Lightning II, kterými chce nahradit dosluhující stroje Panavia Tornado. S odvoláním na své zdroje o tom v pondělí informovala agentura DPA.

Foto: Issei Kato, Reuters

Lockheed Martin F-35B na letadlové lodi USS Wasp

Článek

Zpráva však nebyla ještě potvrzena, německé ministerstvo obrany ji odmítlo pro agenturu Reuters komentovat s tím, že jednání premiéra Olafa Scholze a ministryně obrany Christine Lambrechtové byla interní.

Pořízení F-35, které se stávají hlavním bojovým letounem Aliance, bylo zvažováno už dříve, ale loni je zamítla tehdejší ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, protože se obávala, že by nákup Lightningů II pobouřil Paříž. Německo mělo s Francií vyvíjet vlastní stroj páté generace.

Náhrada Tornad ECR a IDS

Německo původně chtělo stárnoucí tornada verzí IDS pro útoky na pozemní cíle a ECR pro elektronický boj, která jsou nyní provozována s vysokými nároky na údržbu, nahradit poslední verzí bojových letadel Boeing F/A-18 E/F Super Hornet a jeho variantou pro elektronický boj EA-18 G Growler. Super Hornetů mělo být pořízeno 30, growlerů 15.

Americká stíhačka F-35 havarovala při přistání na letadlovou loď

Svět

Po ruském útoku na Ukrajinu se ale do médií dostaly informace, že místo Super Hornetů zakoupí Německo moderní stroje páté generace F-35 od americké firmy Lockheed Martin. Super Hornety jsou stroje generace 4+.

Letouny F-35 je obtížné zachytit na radaru a mohou také nést jaderné bomby, což Německo požaduje. Berlín sice nevlastní jaderné zbraně, ale v rámci závazků Severoatlantické aliance slíbil udržovat letouny, které tyto zbraně mohou nést. Ani Eurofightery Typhoon, kterých mají Němci ve výzbroji 140, ani hornety ale nemohou na rozdíl od Tornad IDS nosit americké jaderné bomby B61-12.

Na berlínském letišti nouzově přistály dvě americké stíhačky

Evropa

F-35 nejsou určené navzdory modernímu vybavení pro radioelektronický boj, a tak se má vyvinout speciální verze Eurofighteru Typhoon ve verzi ECR. Stroje pro radioelektronický boj se neobejdou bez operátora a F-35 jsou jednomístné. Vývoj Typhoonu ECR by měl otupit kritiku, že Německo nenakupuje domácí nebo evropské stroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám