Hlavní obsah

Americká stíhačka F-35 havarovala při přistání na letadlovou loď

Pearl Harbor

Sedm lidí bylo v úterý zraněno, když při přistání na letadlovou loď USS Carl Vinson v Jihočínském moři havaroval americký námořní bojový letoun páté generace F-35C Lightning II, uvedla stanice CNN. Stroj havaroval při nepodařeném pokusu o přistání. Pilot se katapultoval a z moře ho vyzvedla záchranná helikoptéra. Je ve stabilizovaném stavu.

Foto: Petty Officer 1st Class Arthurgw, ČTK/AP

Americká letadlová loď USS Carl Vinson

Článek

Tři ze šesti zraněných námořníků na palubě museli být kvůli zraněním přepraveni do vojenské nemocnice na Filipínách. Všichni jsou ve stabilizovaném stavu. Z čtyř zraněných, kteří byli ošetřeni na lodi, byli tři už propuštěni, uvedlo americké námořnictvo.

Příčina nehody při běžném letu se vyšetřuje. Paluba letadlové lodi utrpěla jen povrchové poškození a není ji potřeba stahovat z oblasti.

Jde o první případ nehody námořní verze F-35C ve službě amerického námořnictva. Tato subverze F-35 byla zařazena do služby jako poslední v roce 2019. USS Carl Vinson je první americkou letadlovou lodí, na které F-35C slouží.

Britové přišli o supermoderní letadlo. Vrak se pokusí vyzvednout z moře, aby ho nezískali Rusové

Evropa

Různé verze F-35 ale měly už osm nehod, poslední byla zaznamenána 4. ledna, kdy jihokorejský pilot se svou F-35 přistál na břicho, protože nešlo vysunout podvozek.

Jihokorejská stíhačka za 2,2 miliardy skončila na břiše

Svět

Ohnisko napětí v Jihočínském moři

Letadlová loď USS Carl Vinson operuje v Jihočínském moři spolu s další letadlovou lodí USS Abraham Lincoln. Společné operace obou lodí a letadel na jejich palubách začaly v oblasti v neděli. V sobotu cvičily s japonským torpédoborcem ve Filipínském moři mezi Tchaj-wanem, Guamem a Mariánskými ostrovy.

Den poté poslala Čína 39 bojových letadel k Tchaj-wanu, která bez ohlášení vnikla do zóny, kde se mají identifikovat, a přiblížila se k vzdušnému prostoru ostrova. Šlo o největší takovou akci v letošním roce, loni jich byly desítky.

Tchaj-wan vyslal stíhačky proti čínským jaderným bombardérům

Svět

Jihočínské moře je jednou z oblastí, kde panuje zvýšené napětí nejen kvůli blízkosti Tchaj-wanu, ale také proto, že si na 90 procent jeho rozlohy činí nároky Čína, i když část z nich už odmítl mezinárodní soud. Peking se ale jeho verdiktem odmítl řídit.

Reklama

Výběr článků

Načítám