Hlavní obsah

Na berlínském letišti nouzově přistály dvě americké stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na berlínském letišti Willyho Brandta v sobotu nouzově přistály dvě stíhačky F-35 amerického letectva. Důvodem byly technické problémy jedné z nich, píše server týdeníku Focus.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Stíhačka F-35 na přehlídce v Berlíně

Článek

Jeden ze strojů hlásil poruchu, napsal server s odvoláním na vojenské kruhy.

Letadla byla odstavena a zajištěna vojenskou policií.

Americká vláda přemístila stroje, které jsou z velké části nedetekovatelné radarovými systémy, do Evropy kvůli ruskému útoku na Ukrajinu s cílem posílit NATO.

USA jednají s Polskem o dodávce MiGů na Ukrajinu

Evropa

V případě, že pilotovi stroj hlásí poruchu, musí vyhledat nejbližší letiště. V tomto případě vojenské stroje sedly na civilní letiště, což není úplně běžné.

„Není žádné tajemství, že německé letectvo je ve velmi špatném stavu z důvodu podfinancování. V Německu se proto o víkendech neválčí, jinak řečeno, nejsou peníze a hlavně personál, tudíž jsou na vojenských letištích velmi omezené služby. Druhý důvod je, že se to stalo v oblasti Berlína, v oblasti bývalého východního Německa, kde nejsou žádné americké základny,” řekl Novinkám vojenský expert Milan Mikulecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám