Hlavní obsah

Německo může přijmout až tisíce uprchlíků z Lesbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo zvažuje přijetí až tisícovek migrantů ze zničeného uprchlického tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos. Napsal to v pondělí deník Bild. Vláda kancléřky Angely Merkelové má o věci podle agentury DPA rozhodnout do středečního zasedání kabinetu.

Foto: Elias Marcou, Reuters

Přeplněný tábor Moria na ostrově Lesbos.

Článek

Podle deníku Bild chystá německá vláda jednorázové gesto a doufá, že uprchlický tábor bude obnoven a provozován Evropskou unií.

Mnozí regionální a místní politici v Německu spolkovou vládu ujišťují, že přijmou lidi z tábora, který minulý týden zničil požár, pokud jim to vláda umožní.

Merkelová je pro

Podle Bildu, který se odvolává na vládní i unijní zdroje, je nyní Merkelová nakloněna přijetí dalších uprchlíků. List uvedl, že vláda pravděpodobně schválí přijetí nejméně stovek dětí z tábora společně s jejich rodiči. Dohromady by mohlo jít až o tisícovky lidí.

Německo přijme až 150 běženců z vypáleného tábora Moria

Evropa

Merkelová, řecký premiér Kyriakos Mitsotakis a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová podle Bildu zároveň usilují o vybudování nového uprchlického tábora na Lesbu s tím, že by ho provozovala EU.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer v pátek řekl, že Německo „v prvním kroku“ přijme 100 až 150 nezletilých uprchlíků z tábora, v němž bylo ubytováno na 12 tisíc lidí. Podle Seehofera se o čtyři stovky nezletilých migrantů podělí nejméně devět zemí Evropské unie a Švýcarsko.

Německo a Francie se chtějí ujmout 400 nezletilých migrantů z vyhořelého tábora Moria

Evropa

Do středy by mohlo být o přijetí dalších uprchlíků rozhodnuto, píšou Bild i DPA. Merkelová podle informací DPA účastníkům zasedání předsednictva své Křesťanskodemokratické unie (CDU) řekla, že je v této věci ve shodě se Seehoferem ze sesterské CSU. Vláda však podle ní i nadále usiluje o celoevropské řešení. Merkelová se podle DPA chystá sejít se starosty německých měst, která chtějí uprchlíky přijmout. „Je to lidská tragédie,“ řekla podle Bildu kancléřka o situaci na ostrově.

Bavorský premiér a šéf CSU Markus Söder se už vyslovil pro to, aby Německo přijalo z Morie více migrantů, než bylo dosud plánováno. „Zkrátka věřím, že je pro Německo bez problémů proveditelné přijmout ještě mnohem větší díl lidí, dětí a rodinných příslušníků,“ řekl Söder v debatě pořádané Bildem.

Spolupředsedkyně koaliční sociální demokracie (SPD) Saskia Eskenová v neděli večer v rozhovoru s televizí ZDF naléhala, aby se o přijetí tisícovek migrantů z tábora Moria rozhodlo už v pondělí.

Na ostrově Lesbos začalo stěhování migrantů do nového tábora

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám