Hlavní obsah

Německá vláda přijala návrh integračního zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda ve středu schválila návrh integračního zákona. Norma usnadní přístup uprchlíků na pracovní trh a zavádí sankce pro ty, kteří se nebudou snažit začlenit do společnosti. Po skončení výjezdního zasedání vlády to novinářům řekla kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr hospodářství Sigmar Gabriel po výjezdním zasedání

Článek

„Považuji za milník, že vláda schválila integrační zákon, který se řídí heslem 'podporovat i požadovat',” řekla Merkelová.

„Budeme připravovat nabídky pro uprchlíky ohledně přístupu na pracovní trh a ohledně přístupu k zaměstnání odstupňované podle toho, jakou mají perspektivu zde zůstat. Na druhou stranu ale očekáváme, že tito lidé nabídku na integraci přijmou,” dodala kancléřka k návrhu zákona, který odpoledne představí ministři vnitra a práce Thomas de Maiziére a Andrea Nahlesová.

Povinná účast na integračních kurzech

Podle už dříve představených klíčových bodů zákona by se mělo zrušit dosavadní ustanovení, podle kterého musely úřady před nabídnutím pracovního místa uprchlíkům prokázat, že o ně nemají zájem Němci ani občané jiných států Evropské unie žijící v Německu. Nově by mělo být možné zaměstnávat uprchlíky i na krátkodobé práce.

Na druhou stranu zákon zavede povinnost běženců účastnit se integračních kurzů. Těm, kdo účast v kurzech odmítnou, bude hrozit krácení vyplácených příspěvků nebo i odebrání povolení k pobytu.

Vláda zákonem reaguje na situaci, kdy loni do Německa přišlo 1,1 miliónu uprchlíků a v letošním roce dalších 200 000. Odborníci upozorňují, že je třeba tyto lidi co nejrychleji zapojit do práce, aby se usnadnila jejich integrace do společnosti a předešlo se vytváření ghett.

Reklama

Výběr článků

Načítám