Hlavní obsah

Němci chtějí Snowdena vyslechnout v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové vyšetřovacího výboru k aktivitám americké tajné služby NSA z německého Spolkového sněmu chtějí v Moskvě vyslechnout bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. Oznámili to ve středu předsedové parlamentních frakcí vládních stran, Roderich Kiesewetter z Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Christian Flisek ze sociální demokracie (SPD).

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

Poslanci původně chtěli Snowdena vyslechnout v Berlíně, ale to se ukázalo jako stěží proveditelné. Spojené státy totiž na Snowdena vydaly zatykač, a Německo by ho tak nejspíš muselo vydat.

Snowden, jemuž poskytlo dočasný azyl Rusko, loni v létě médiím předal informace, z nichž vyplývá, že Národní bezpečnostní agentura (NSA) a další zpravodajské služby hromadně získávaly údaje z odposlechů a odchycených e-mailů mimo jiné německých občanů včetně kancléřky Angely Merkelové.

Poslanci z německých vládních stran dnes vyjádřili přesvědčení, že cesty do Moskvy se zúčastní i předáci opozičních stran. Cesta se má uskutečnit co nejdříve, pokud možno ještě před letními parlamentními prázdninami.

Kiesewetter zdůraznil, že by bylo užitečné Snowdena osobně poznat, i kdyby při setkání k tématu nic nového neřekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám