Hlavní obsah

Nejbohatší Ukrajinec Achmetov předá svůj mediální byznys státu. Nemůže ho prodat

• Aktualizováno

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov ohlásil, že kvůli zákonu proti oligarchům předá svůj mediální byznys státu, protože jej kvůli válce nemůže prodat.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský miliardář Rinat Achmetov

Článek

„Dospěl jsem k vynucenému rozhodnutí stáhnout svou investiční společnost SCM z mediálního byznysu. (Moje) mediální firma Media Group Ukraine se tento týden vzdá všech televizních a tiskových licencí ve prospěch státu. Tohle rozhodnutí bylo vynuceno zákonem proti oligarchům, který tento týden vstoupil v platnost,“ cituje Achmetova agentura Unian.

Achmetovovo mediální podnikání podle jeho vyjádření zahrnovalo mimo jiné deset televizních stanic. Do médií investoval více než 1,5 miliardy dolarů (asi 36,6 miliardy korun) a zaměstnává zde na čtyři tisíce lidí.

Kde jsou ukrajinští oligarchové? O jednom není slyšet, další zmizel

Válka na Ukrajině

Rodák z Doněcku má důvod být ostražitý – podnikal (a zřejmě stále podniká) ve velkém i v Rusku. Když Zelenskyj loni na podzim mluvil o ruských plánech na své svržení, prohlásil, že Achmetov se „nechal zatáhnout do války proti Ukrajině“.

Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak označil miliardářovo rozhodnutí za „důstojný příklad” toho, že "zákon platí pro všechny" a že vztahy mezi státem a byznysem mají být založeny na transparentnosti a odmítání zákulisních čachrů.

Na Ukrajině se chystá puč, uvedl Zelenskyj

Evropa

Podle magazínu Forbes se nicméně Achmetov v poslední době postupně přeorientovával na západní trhy a možné zlepšení vztahů se Zelenským signalizoval fakt, že ukrajinská vláda v lednu zaplatila jeho energetické firmě dluh ve výši sto milionů dolarů (přes 2,3 miliardy korun).

Kromě oblasti médií se Achmetovama investiční společnost věnuje široké oblasti podnikání – od pojišťovnictví a bankovnictví přes energetiku až po sport. Rinat Achmetov je mimo jiné majitelem věhlasného fotbalového týmu Šachtar Doněck.

Reklama

Výběr článků

Načítám