Hlavní obsah

Nechci jen autonomii, Donbas musí být nezávislý, otočil vůdce doněckých separatistů

– Kyjev • Aktualizováno

Vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko se fakticky distancoval od návrhů na změny v ukrajinské ústavě, které v úterý sám podepsal a odeslal evropským institucím. Součástí jeho návrhu ústavní reformy, kterou Kyjevu a separatistům ukládají únorové dohody z Minsku, bylo uznání ukrajinské svrchovanosti. V rozhovoru s ruskými novináři ale ve čtvrtek Zacharčenko obhajoval doněckou nezávislost.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Premiér Doněcké lidové republiky Aleksandr Zacharčenko v Novoazovsku

Článek

"Budoucnost Doněcké lidové republiky - to je podle mého osobního názoru svobodný, nezávislý stát," prohlásil povstalecký vůdce v rozhovoru, který publikoval ruský prokremelský bulvár LifeNews. "Je to stát, který může jednat s Ukrajinou jako rovný s rovným. Jakékoli procesy, které zde probíhají, musejí plně odpovídat duchu nezávislosti. Za to bojují moji přátelé, naši krajané, za to umírali naše ženy, děti a starci. Na krev prolitou našimi spoluobčany nelze zapomenout," prohlásil Zacharčenko.

"Na nějaké vyhlášené autonomie osobně nedbám," řekl s úsměškem. "Jednání s Ukrajinou o nějaké autonomii je zcela vyloučené," dodal.

Rozporné postoje

Právě rozsáhlá autonomie, včetně vytváření vlastních bezpečnostních složek a správních orgánů neodvolatelných Kyjevem, je osou separatistického návrhu, který kromě Zacharčenka podepsal i šéf luhanských separatistů Igor Plotnickij. V dokumentu se výslovně uvádí, že povstalecké zóny Donbasu, jejichž výčet stanoví zákon, budou nedílnou součástí Ukrajiny s přiznáním zvláštních práv.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Rozporná prohlášení donbaských vůdců nejsou novinkou. Ukrajinská média je přičítají silnému vlivu bojovných proruských radikálů, kteří nemají zájem na realizaci minských dohod a nevzdali se myšlenky na připojení Donbasu k Rusku. Mnozí jsou přesvědčeni o záměru Moskvy vytvořit na východě Ukrajiny vleklou krizi poškozující dlouhodobě prozápadní kyjevský režim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám