Hlavní obsah

Navzdory slibům Německo neposkytlo Ukrajině téměř žádné zbraně, píše Die Welt

Berlín

Navzdory slibům Německo minimalizovalo svou vojenskou podporu Ukrajině. Během posledních devíti týdnů jí neposkytlo téměř žádné zbraně, píše server Die Welt s odvoláním na dokumenty, které má k dispozici.

Foto: Reuters

Ruská dělostřelecká palba

Článek

Německo nedodává těžké zbraně, ale od konce března ani žádné lehké zbraně, upozorňuje Die Welt. Mezi 30. březnem a 26. květnem dorazily na Ukrajinu z Německa pouze dvě zásilky zbraní, a to 3000 protitankových min a dalších 1600 specializovaných protitankových min, náhradní díly ke kulometům, zápalné šňůry, vysílačky, ruční granáty, výbušniny.

Poslední dodávka protiletadlových a protitankových zbraní se podle Ukrajiny uskutečnila 25. března, tedy před více než dvěma měsíci. Tehdy země dostala 2000 střel Panzerfaust 3 a 1500 protiletadlových střel Strela.

Ukrajina může dostat ještě lepší zbraně, chce raketomety

Amerika

Ukrajinská armáda však naléhavě žádala o dodávky například protilodních střel Harpuna, vícenásobných raketometů a protitankových střel, jako jsou Milan a Spike. Ukrajina to Německu potvrdila dopisy z 9. dubna a 1. května, píše Die Welt. Na seznamu požadavků byla kromě toho i řada dalších těžkých zbraní, jako například tanky Leopard, obrněné transportéry Puma a Marder, obrněná vozidla Boxer a obrněné transportéry Fuch.

NATO nechce Ukrajině dodávat těžké zbraně, obává se konfrontace s Ruskem

Evropa

Redakce deníku Die Welt se obrátila na spolkové ministerstvo obrany s dotazem, kdy, jaké druhy zbraní a v jakém množství byly na Ukrajinu dodány. Mluvčí sdělil, že „informace o konkrétních dodávkách zbraní souvisejí s bezpečností a jsou utajované, proto nemohou poskytnout ani potvrdit podrobnější informace“.

Reklama

Výběr článků

Načítám