Hlavní obsah

Návštěvníci Prahy půjdou v Belgii od pátečních 16:00 do karantény

Brusel/Praha

Povinná karanténa pro lidi přijíždějící z Prahy bude v Belgii platit od pátečních 16:00. Ve středu to sdělilo belgické ministerstvo zahraničí.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle prohlášení české ambasády v Bruselu bude hlavní město ČR označeno za „červenou” zónu, jakou je už většina Španělska či části Francie. Lidé, kteří pobývali v Praze, by pak měli po vstupu na belgickou půdu povinnou karanténu a test na koronavirus. Zbytek České republiky údajně zůstane v oranžové kategorii, u které jsou karanténa a test doporučené.

Belgie je jednou evropských zemí, které reagují na prudký nárůst případů koronaviru v České republice, potažmo v Praze. I Německo podle diplomatických zdrojů ČTK s největší pravděpodobností zařadí Prahu na seznam rizikových oblastí a cestující bez potvrzení o negativním testu bude posílat do izolace.

Potvrzení změn v německém seznamu rizikových oblastí se čeká ještě ve středu večer.

Belgie zařadila Prahu do červené zóny, zbytek Česka oranžový

Koronavirus

Premiér Andrej Babiš ve středu uvedl, že si o věci v úterý psal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou: „Zatím neznáme detaily, ale situace (vyústí v) opatření směrem k Pražanům.” Podle něj se zpřísnění podmínek se nemá týkat pendlerů. Zpřísnění pravidel ohledně cest z Prahy by znamenalo, že lidé by pro bezproblémovou cestu do Německa potřebovali negativní výsledek testu na virus SARS-CoV-2. Kdo potvrzení mít nebude, bude podle stávajících pravidel muset nastoupit do karantény a nechat se otestovat.

Slovensko a Rakousko restrikce neplánují

Babiš o koronavirové krizi jednal také s protějšky ze Slovenska a Rakouska, kteří podle jeho prohlášení zatím omezení v cestování nechystají.

Slovenský premiér Igor Matovič uvedl, že Slovensko, Česká republika a Rakousko udělají vše pro to, aby hranice zůstaly otevřené do poslední možné chvíle. Sebastian Kurz zase připomenul, že počty infikovaných stoupají také v jeho zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám