Hlavní obsah

Návštěva Buče mnou otřásla, přiznal slovenský premiér

Pohled na ruské zločiny spáchané v Buči mnou hluboce otřásl, prohlásil v pátek slovenský premiér Eduard Heger po návštěvě obce u Kyjeva, kde byli nalezeni mrtví civilisté. Spolu s ním místo navštívila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Lidé zodpovědní za zvěrstva v Buči budou postaveni před spravedlnost, tvrdí Leyenová.

Foto: republiky Slovenskej vlády Úrad, ČTK

Slovenský premiér Eduard Heger přijel do ukrajinské obce Buča.

Článek

„Zdevastované město a desítky mrtvých civilistů, kteří byli zavražděni krutým způsobem. Viděl jsem masové hroby a vůbec nebudu přehánět, když řeknu, že ten pohled mnou hluboce otřásl,“ uvedl Heger.

Podle něj se nesmí dovolit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pokračovat ve válečných zločinech páchaných na ukrajinském lidu. „Evropa je svobodný demokratický a mírumilovný kontinent a tyto hodnoty ochráníme,“ napsal Heger na Facebook.

Do roka zemřete, vzkázal ruským vojákům od Černobylu ukrajinský ministr

Válka na Ukrajině

„Tady v Buči jsme viděli, jak se naše lidskost roztříštila. S lidmi z Buče truchlí celý svět,“ dodala Leyenová. Na Twitteru pak Ukrajincům vzkázala, že Evropa je na jejich straně.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v Buči, kam přijela se šéfem evropské diplomacie Josepem Borrellem a slovenským premiérem Eduardem Hegerem.

Vrcholní představitelé Evropské unie a slovenský premiér v pátek na místě mimo jiné uctili památku 20 lidí exhumovaných z masového hrobu a společně s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem zapálili na památku obětí svíčky v místním kostele. „Pomodlil jsem se za těžce zkoušenou Ukrajinu. Válečné zločiny musí být spravedlivě potrestány a Slovensko přispěje k tomu, aby se všechny válečné zločiny vyšetřily,“ dodal slovenský premiér.

Další příšerné zvěrstvo spáchané Rusy, odsoudil Biden útok v Kramatorsku

Válka na Ukrajině

V podvečer pak zástupce EU a šéfa slovenské vlády přivítal v Kyjevě prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zprávy o vraždění civilistů v Buči během jeho asi měsíc trvající ruské okupace vyvolaly první dubnový víkend šok i zděšení Západu a vysloužily si tvrdé odsouzení ze strany ukrajinských představitelů. Moskva odmítá, že by se ruští vojáci na zabíjení civilistů podíleli, věc navzdory množícím se důkazům vykládá jako ukrajinskou „provokaci“.

Evropská unie, Británie a USA v souvislosti s masakrem v Buči schválily další protiruské sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám