Hlavní obsah

Merkelová navštívila Navalného v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného navštívila v nemocnici také německá kancléřka Angela Merkelová. Z otravy se Navalnyj zotavuje rychleji, než se čekalo. Německé televizní stanici RTL to v sobotu řekl poradce kritika Kremlu Leonid Volkov. Navalnyj je podle něj bedlivě střežen.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Alexej Navalnyj na snímku z července 2020

Článek

Navalnyj přežil otravu nervově paralytickou látkou novičok. Dvacátého srpna zkolaboval na palubě letounu, s nímž letěl ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Po otravě byl téměř tři týdny v kómatu, zpočátku v nemocnici v Omsku, kde jeho letadlo nouzově přistálo, a poté na klinice Charité v Berlíně, kam byl přepraven na naléhání svých blízkých. Tento týden ho němečtí lékaři z nemocnice propustili a dokonce nevyloučili, že se 44letý pacient zcela uzdraví.

„Je mu mnohem lépe, řekl bych nečekaně lépe,” řekl Volkov. „Myslím, že se zotavuje opravdu rychleji, než se čekalo, a to je samozřejmě dobrá zpráva, z níž máme radost,” dodal.

Rusko zmrazilo Navalnému účty, uvedla jeho mluvčí

Evropa

Dlouhodobý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina se nyní léčí ambulantně na tajném místě a podle Volkova zůstává pod přísnou ochranou. „Já osobně si nemyslím, že v Berlíně hrozí další útok, ale víme, že ochranka je jiného názoru,” řekl Volkov. „Je docela silně střežen,” dodal.

Návštěva Merkelové: Důležité gesto

Ještě během pobytu v berlínské nemocnici Navalného navštívila také německá kancléřka Angela Merkelová. Napsal to německý magazín Der Spiegel. Podle něj to svědčí o tom, jak velkou váhu kancléřka kauze přikládá. Agentura Reuters v pondělí citovala Navalného, který návštěvu potvrdil a Merkelové za ni poděkoval. Návštěva podle něj nebyla tajná.

Podle Spiegelu se Merkelová zajímala o stav Navalného od počátku jeho hospitalizace na klinice Charité v Berlíně a nechávala se o jeho stavu denně informovat. Kdy se návštěvě odehrála, magazín neuvedl. Navalnyj byl z nemocnice propuštěn před týdnem a od té doby je na utajovaném místě a léčí se ambulantně.

Chce se vrátit do Ruska

Němečtí, francouzští a švédští experti dospěli k závěru, že Navalnyj byl otráven látkou ze skupiny novičok a Berlín vyzval Rusko, aby útok, který se odehrál na jeho území, vyšetřovalo. Rusko ale tvrdí, že jeho vlastní testy stopy jedu v Navalného organismu neodhalily.

Navalnyj byl otráven už v hotelu v Tomsku vodou z lahve, tvrdí jeho tým. Zveřejnil i video

Evropa

Podle Volkova má otrava mnoho negativních důsledků pro Kreml. Dodal, že podle něj se tento údajný pokus o vraždu nemohl odehrát bez Putinova souhlasu.

Navalnyj už dříve řekl, že se chce vrátit do Ruska. Podle Volkova dobře chápe rizika, která jsou s tím spojená. Bude podle něj třeba „snížit pravděpodobnost druhého útoku”.

Reklama

Související články

Navalného propustili z berlínské nemocnice

Stav vůdce ruské opozice Alexeje Navalného se zlepšil natolik, že byl propuštěn z berlínské kliniky Charité, kde se léčil z otravy způsobené nervově...

Výběr článků

Načítám