Hlavní obsah

Rusko zmrazilo Navalnému účty, uvedla jeho mluvčí

Moskva

Ruskému kritikovi Kremlu Alexeji Navalnému, který přežil otravu nervově paralytickou látkou novičok, byly v Rusku zmrazeny bankovní účty a byl mu zkonfiskován byt kvůli staršímu soudnímu sporu. Oznámila to ve čtvrtek jeho mluvčí Kira Jarmyšová.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Alexej Navalnyj na snímku z února 2020

Článek

„To znamená, že byt nemůže být prodán, darován nebo zastaven,” uvedla Jarmyšová na videu, které umístila na Twitter. Majetek byl podle ní opozičnímu předákovi obstaven v době, kdy se v berlínské nemocnici Charité zotavoval ze srpnové otravy novičokem.

Jarmyšová uvedla, že Navalného majetek byl zabaven 27. srpna kvůli žalobě, kterou dříve podala moskevská společnost zajišťující stravování školní mládeže. Ruský soud v říjnu 2019 nařídil Navalnému a jeho spolupracovníkům, aby zaplatili celkem 88 milionů rublů (asi 26,5 milionu Kč) odškodného. O to je moskevská firma žalovala za poškození dobrého jména poté, co Navalnyj zpochybnil kvalitu jejího jídla.

Navalnyj byl do německé metropole přepraven na konci srpna v bezvědomí na naléhání svých blízkých. Experti potvrdili, že byl otráven látkou novičok, což nahrává domněnkám, že do činu byly přímo zapojeny ruské tajné služby nebo Kreml. Ten to ale rezolutně odmítá.

Ve středu byl Navalnyj propuštěn z nemocnice.

Navalného propustili z berlínské nemocnice

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám