Hlavní obsah

Navalného spolupracovník je na seznamu hledaných osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko zařadilo na federální seznam hledaných osob Ivana Ždanova, blízkého spolupracovníka vězněného představitele opozice Alexeje Navalného, který byl ředitelem nyní zakázaného Fondu pro boj s korupcí (FBK). Agentuře TASS to řekl Ždanovův obhájce Vladimir Voronin. Podle agentury Reuters o tom informovalo i ministerstvo vnitřních záležitostí (MVD) Ruské federace.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ivan Ždanov, který vedl Navalného Fond pro boj s korupcí

Článek

„Dnes vyšlo najevo z databáze MVD, že byl Ždanov zařazen na federální seznam,“ uvedl Voronin. „Zatím není známo, s čím je to spojeno, zřejmě s jedním z mnoha kriminálních šetření, která jsou proti němu vedená, ale zatím není jasné, se kterým,“ dodal. Jedno ze stíhání se týká toho, že nezaplatil 29 milionů rublů podnikateli Jevgeniji Prigožinovi, jak mu nařídil soud. Výbor také vede vyšetřování kvůli založení neziskové organizace, která údajně zasahuje do práv občanů. Tu založil s Navalným a jeho dalším spolupracovníkem Leonidem Volkovem.

Soud v Moskvě ve středu označil fondy a štáby spojené s Navalným za extremistické organizace. Týká se to i FBK. Rozsudkem zároveň vstoupil v platnost zákaz jejich činnosti, FBK tak ukončil činnost 9. června.

"Ještě neuplynuly ani celé dva dny od chvíle, kdy byl FBK prohlášen za extremistickou organizaci, a po mně už bylo vyhlášeno pátrání," napsal Ždanov na Instagramu a připojil snímek svého záznamu v registru ministerstva vnitra. "Moje fotka v databázi hledaných osob ministerstva není nic moc. Nechápu, kde ji sebrali. Jak to teď změnit?" zavtipkoval také Navalného spolupracovník. I on uvedl, že neví, s čím přesně vyhlášené pátrání souvisí. Zdůraznil ale, že všichni "Navalného spolupracovníci jsou buď ve vězení, nebo na seznamu hledaných osob".

Moskevský soud označil fondy Navalného za extremistické

Evropa

Ivan Ždanov v pátek řekl rozhlasové stanici Echo Moskvy, že Navalnyj se nechává informovat o dění kolem své nadace, kterou založil v roce 2011, a „pokaždé, když se dozví, co je nového, je v šoku”.

Ždanov také řekl, že zdravotní stav Navalného se zlepšil, je prý na tom mnohem lépe. Před několika dny byl opozičník převezen zpět do vězeňské kolonie v Pokrovu z nemocnice v jiném nápravném zařízení, kde se zotavoval z protestní hladovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám