Hlavní obsah

Moskevský soud označil fondy Navalného za extremistické

Moskevský soud ve středu podle očekávání vyhověl žádosti prokuratury a uznal fondy a štáby spojené s vězněným opozičníkem Alexejem Navalným jako extremistické organizace. Verdiktem vstoupil zároveň v platnost zákaz jejich činnosti. Oznámila to večer agentura TASS s odvoláním na sdělení tiskové služby soudu. Podle agentury Reuters rozsudek znamená, že žádný z členů Navalného organizací nebude smět kandidovat v zářijových volbách do parlamentu.

Foto: Alexander Zemlianichenko , ČTK

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj na snímku z února 2021

Článek

Navalnyj, který je aktuálně ve vězení, na Twitteru napsal, že ani po nejnovějším rozsudku se svého boje nevzdá. "Budeme dál prosazovat naše myšlenky a cíle. Tohle je naše země a žádnou jinou nemáme," uvedl.

Verdikt padl po jednání, které se konalo s vyloučením veřejnosti, a úřady ho mohou začít uplatňovat s okamžitou platností. Mimo jiné to znamená, že žádný z Navalného spolupracovníků se nesmí ucházet o veřejné funkce. Podle agentury AP takto ruské úřady zasadily další podstatnou ránu opozici, protože z podzimních voleb předem vyloučily řadu kritiků prezidenta Vladimira Putina.

"Tento případ je navázán na zákon, který zapovídá všem lidem spojeným s Fondem boje proti korupci kandidaturu ve volbách," uvedl během slyšení právník Jevgenij Smirnov, který Navalného organizace zastupoval.

Navalnyj ve vězení vyhubl a viditelně sešel. Soudkyni to ale neobměkčilo

Evropa

Návrh prokuratury na zákaz činnosti se týká Navalného Fondu boje proti korupci (FBK), loni zaregistrovaného Fondu obrany práv občanů (FZPG) a občanského hnutí Štáby Navalného. Moskevský soud 27. dubna vyšel žalobcům vstříc a omezil činnost fondů předběžným opatřením, jež platilo do středečního rozhodnutí o návrhu prokuratury. V případě štábů stačilo úřadům k zastavení jejich činnosti pouhé podání žaloby.

Představitelé Fondu boje proti korupci jsou rozhodnuti se proti verdiktu ve stanovené desetidenní lhůtě odvolat. Agentuře TASS to řekla advokátka Valerija Vetoškinová, která zájmy fondu zastupuje.

Putin podepsal zákon, který vyšachuje z voleb lidi kolem Navalného

Evropa

Podle prokuratury se organizace kolem Navalného zabývají "vytvářením podmínek pro destabilizaci společenské a společensko-politické situace a skutečným cílem jejich činnosti je vytvářet podmínky pro změnu základů ústavního pořádku". Navíc je prokuratura přesvědčená, že tyto struktury na území Ruské federace realizují činnost zahraničních a mezinárodních organizací, jejichž aktivity v Rusku už byly označené jako nežádoucí.

Amnesty International se opět rozmyslela. Navalnyj je pro ni znovu vězněm svědomí

Evropa

Oba fondy ruské úřady opatřily v ruském kontextu hanlivou nálepkou "zahraničního agenta" kvůli údajnému přijímání peněz ze zahraničí.

Štáby Navalného tvoří síť, která má pobočky po celém Rusku. Na svém webu uvádějí, že se zabývají například zveřejňováním analýz, ochranou životního prostředí, stejně jako podporou nezávislých kandidátů v místních volbách a dalšími politickými kampaněmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám