Hlavní obsah

NATO posílí svou misi v Afghánistánu

Severoatlantická aliance posílí svou stávající poradní a výcvikovou misi v Afghánistánu, uvedl ve čtvrtek před jednáním ministrů obrany členských zemí NATO generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Poté, co vojenští představitelé Aliance požádali o několik tisíc dalších vojáků, slíbilo podle něj dodatečné příspěvky do operace už patnáct zemí. Stoltenberg čeká oznámení ještě od dalších států.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

"Nadnárodní teroristické skupiny, které v Afghánistánu operují, jsou hrozbou pro nás v západní Evropě a jsou hrozbou pro existenci afghánského státu," prohlásil při příchodu například britský ministr obrany Michael Fallon.

Britové podle něj ke stávajícím přibližně 13 500 vojákům mise dodatečně pošlou další necelou stovku lidí. Počty svých vojáků zvýší i země mimo Alianci, které se na operaci podílí, například Austrálie.

Stoltenberg zdůraznil, že úkol operace se nemění - nejde o bojové akce, ale o výcvik a podporu afghánských sil. "Nebojujeme, pomáháme Afgháncům bojovat a převzít plnou odpovědnost za vlastní zemi," řekl.

Druhou oblastí je podpora rozvoje afghánského letectva, na tom se v Kábulu podílejí také čeští vojáci. Třetí oblastí, kde chce NATO dělat víc, je výcvik a vzdělávání afghánských vojenských velitelů.

Česko další vojáky posílat nebude

Náměstek českého ministra obrany Jakub Landovský v Bruselu novinářům řekl, že Praha nyní nepočítá s posílením své účasti v Afghánistánu, kde je nyní asi 250 lidí. "Je ale dobré vědět, že ČR pomáhá i na svém vlastním území výcvikem afghánských pilotů vrtulníků a opravami těchto vrtulníků. V této oblasti se domníváme, že možné naši pomoc zemi zkoušené terorismem navýšit," podotkl Landovský.

Od amerického ministra obrany Jamese Mattise nyní Stoltenberg konkrétní čísla nečeká. "Ale vyměníme si názory, zhodnotíme situaci v Afghánistánu a vymyslíme, jak můžeme společně - včetně USA - misi posílit a zajistit, že máme dostatečné počty," uvedl generální tajemník Aliance. Američané zvažují poslat do Afghánistánu několik tisíc dodatečných vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám