Hlavní obsah

NATO musí být připraveno na nové operace mimo své teritorium, řekl jeho šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Severoatlantická aliance musí být připravena vést nové armádní operace mimo své teritorium poté, co se stáhne z Afghánistánu. V rozhovoru pro britský list The Daily Telegraph to řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. V Lisabonu v pátek začíná summit aliance, jehož se zúčastní i ruský prezident.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

Kromě toho, že summit oznámí plán odchodu z Afghánistánu, bude projednána i nová strategická koncepce a přijetí amerického protiraketového štítu. Na pořadu jsou též úspory a zbrojní priority a spolupráce s Ruskem. Hostem konference je ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Podle Rasmussena by členské země NATO měly být ochotny a schopny vojensky zasáhnout „za našimi hranicemi“ a postavit se hrozbám terorismu, raketových útoků či kybernetické války. Takový postoj zastávají zejména Spojené státy a Británie, jiné členské země s poukazem na vleklý konflikt v Afghánistánu spíše hájí názor, že je třeba se soustředit na obranu vlastního teritoria.

„Naší základní funkcí zůstává územní obrana našich obyvatel. Ale musíme si uvědomit, že v soudobém světě musíme ve skutečnosti jít za hranice, abychom je ochránili a ubránili,“ uvedl Rasmussen. Dodal, že nová velicí struktura NATO má zajistit větší flexibilitu aliančních sil vůči novým hrozbám.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby NATO zasahovalo mimo své teritorium?
Ano
58,3 %
Ne
41,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7155 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám