Hlavní obsah

„Naše lidi nechte”. Slovenskou policii ovládala skupina blízká Směru, říkají obvinění

Ivan Vilček, Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Spolupracující obvinění začali postupně vypovídat, že slovenskou policii řídila za vlády premiéra Roberta Fica organizovaná skupina lidí blízkých jeho straně Směr. Naznačují to výpovědi Bernarda Slobodníka, exšéfa národní finanční policie, a bývalého šéfa finanční správy Františka Imreczeho, někdejšího šéfa finanční správy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Fico

Článek

Tibor Gašpar, tehdejší policejní prezident, jenž je v současnosti ve vazbě, měl s rovněž vazebně stíhaným oligarchou Norbertem Bödörem například bránit vyšetřování a zadržení lidí kolem podnikatele Ladislava Bašternáka.

Robert Fico má co vysvětlovat občanům i orgánům činným v trestním řízení
Veronika Remišová, slovenská vicepremiérka

Slobodník vypověděl, že před připravovaným policejním zásahem mu Gašpar a Bödör nařídili zastavit akci proti „našim lidem“. Vicepremiérka Veronika Remišová se už nechala slyšet, že zmíněné skupiny bohatly na eurofondech a státních zakázkách. „Robert Fico má co vysvětlovat občanům i orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla na sociální síti.

Jednali o Kiskovi

Podle webu aktuality.sk Imrecze spolupracuje s vyšetřovateli. Sám je ve vazbě pro podezření z korupce a z manipulace tendrů. Podle webu vypovídal mj. o utajeném setkání v roce 2017 na úřadě vlády v čase, kdy byl premiérem Fico. Měl tam být i tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák. Ten to však popírá.

Na Slovensku čeká neočkované turisty karanténa, v srpnu to má platit i pro starší děti

Evropa

Na schůzce se podle Imreczeho mělo jednat o tehdejším prezidentovi Andreji Kiskovi. Fico měl na ní tvrdit, že financování Kiskovy prezidentské kampaně nebylo v souladu se zákonem. „Chtěl detailněji pochopit, v čem spočívá ten daňový delikt,“ vypověděl prý Imrecze. Podle aktuality.sk mělo vše směřovat k obvinění Kisky.

Kiska podruhé na funkci hlavy státu nakonec nekandidoval, založil politickou stranu Za lidi, ale po loňských volbách se kvůli zdravotním problémům stáhl z politiky. Za lidi je členem současné vládní koalice.

Skupina se měla kromě Kisky soustředit také na Igora Matoviče, šéfa hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Podle Slobodníka se jedna ze schůzek před volbami v roce 2016 týkala trestního stíhání Matoviče pro podezření z daňové trestné činnosti, které vedla národní protikorupční jednotka.

Na fungování justice si v EU stěžují nejvíc Chorvaté a Slováci

Evropa

„Pánové Gašpar a Bödör nám řekli, že se blíží volby a je neúnosné, do jaké míry Matovič a jeho strana útočí na vládnoucí Směr, a že to může vést ke ztrátě hlasů pro Směr,“ řekl Slobodník.

Záměrná likvidace strany, tvrdí Fico

Fico zmíněná setkání na úřadě vlády popřel a označil spolupracující obviněné, kteří vypovídají proti němu a straně Směr, za udavače a jejich výpovědi za zmanipulované. Na adresu Imreczeho však dodal:

„Nebudu napadat člověka, který je ve výkonu vazby. Dovedu si představit, jak je tam v tomto teple týraný, psychicky mučený a tlačený do toho, aby mluvil a měl tak šanci se z toho pekla dostat,“ nechal se slyšet Fico.

Referendum o předčasných volbách na Slovensku nebude

Evropa

Podle Fica chce úřad speciální prokuratury vedený Danielem Lipšicem udělat ze Směru zločineckou skupinu na Matovičův pokyn a pracuje se tak na likvidaci Směru jako politické strany. „Matovič vydal Lipšicovi příkaz k likvidaci Směru a týraného Imreczeho tlačí do nepravdivých výpovědí. Lipšic se rozhodl splnit Matovičův rozkaz – Směr musí být zničen,“ prohlásil Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám