Hlavní obsah

Referendum o předčasných volbách na Slovensku nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Otázka referenda o předčasných volbách není v souladu s Ústavou Slovenské republiky, tudíž se lidové hlasování nemůže konat. Ve středu o tom rozhodl Ústavní soud Slovenské republiky.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Peter Pellegrini

Článek

Rozhodnutí ústavního soudu oznámil jeho předseda Ivan Fiačan s tím, že je definitivní. Slováci měli v referendu odpovědět na otázku: „Souhlasíte, aby se zkrátilo VIII. volební období Národní rady Slovenské republiky tak, aby se volby do Národní rady Slovenské republiky konaly do 180 dnů ode dne vyhlášení výsledků referenda?“

K ústavnímu soudu se v této věci obrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Petiční výbor odevzdal začátkem května prezidentské kanceláři přes půl milionu podpisů pod peticí požadující vyhlášení referenda o předčasných volbách. Pro vyhlášení plebiscitu stačí 350 tisíc podpisů. Petiční akci iniciovaly opoziční strany Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho a Směr-slovenská sociální demokracie Roberta Fica.

Slovensko zřídí na hranicích zvláštní jízdní pruh pro očkované

Evropa

Opozice tvrdí, že reagovala na spontánní aktivitu lidí, kteří žádali předčasné volby. Petiční akci komplikovala pandemická situace, petiční archy nebylo možné podepisovat na ulicích, ale byl vytvořen P. O. Box, lidé si museli archy vytisknout a poslat poštou.

Opozice označuje vládnutí současné koalice za „rozklad státu na všech úrovních“ a členy kabinetu obviňuje z nepřipravenosti na vládnutí, nevzdělanosti a neschopnosti. Vládní koalice označila referendum jako pokus opozice vrátit se zpět k moci. „Je to jasná politická akce starého a nového Směru. Snaží se zneužít pandemickou situaci a přísná opatření, která jsou častokrát nepříjemná pro obyvatele,“ uvedl ve svém prohlášení poslanecký klub nejsilnější vládní strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Pellegriniho strana Hlas označila stopnutí referenda o předčasných volbách za černý den slovenské demokracie. Rozhodnutí ústavního soudu považuje za tvrdou facku lidem, kterým byla odepřena možnost naplnit jedno z nejzákladnějších demokratických práv. Hlas vyzval lidi, kteří petici podepsali, k projevům nespokojenosti. „Rozhodnutí ústavního soudu musíme respektovat, ale chybí mu demokratický duch a nese v sobě nebezpečný precedens do budoucnosti. Ústavní soud odkázal lidem na Slovensku, že vláda si může dovolit cokoli a nikdo ji nemůže zastavit,“ uvedla ve stanovisku Pellegriniho strana.

Prezidentka Čaputová na usnesení ústavního soudu reagovala prohlášením, že pokud poslanci slovenského parlamentu rozhodnou o změně ústavy, že referendum s takovou otázkou by bylo s ústavou v souladu a žádají o jeho vypsání, je připravena obratem referendum vypsat. „V takovém případě by už bylo v souladu s ústavou Slovenské republiky,“ uvedla hlava státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám