Hlavní obsah

Nakažení poslanci mohou přijít do parlamentu hlasovat, rozhodl slovenský úřad

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky vydal kontroverzní vyhlášku, která umožnila, aby se poslanci pozitivně testovaní na covid -19 zúčastnili pondělní mimořádné schůze parlamentu, na které se rozhodovalo o prodloužení nouzového stavu v zemi. Tento krok vyvolal řadu nesouhlasných reakcí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ve slovenské Národní radě zasedá 150 poslanců zvolených na čtyřleté volební období.

Článek

Prodloužení nouzového stavu podpořilo 91 z 94 přítomných poslanců. Pro schválení bylo potřeba minimálně 90 hlasů. Opozice se hlasování nezúčastnila.

Podle poslance vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Andreje Stančíka však někdo ze strany Kotlebovci Lidová strana Naše Slovensko před hlasováním poškodil fólii. Tou byli odděleni poslanci ať už s pozitivním testem, nebo ti, kteří jsou v karanténě kvůli kontaktu s pozitivní osobou. „Hlasovalo se tak o několik minut později,” dodal Stančík.

Foto: Miroslav Žiak (Svoboda a Solidarita)

Poškozená fólie, kterou byli odděleni při hlasování poslanci zdraví od těch v karanténě.

Parlament měl hlasovat o prodloužení nouzového stavu ještě před Vánocemi, ale vládní koalice, která disponuje ve 150členném parlamentu hlasy 95 zákonodárců, neměla dostatek poslanců kvůli karanténě.

Kolik poslanců se nakazilo koronavirem, není zatím jasné. Novinky informaci zjišťují na tiskovém odboru Parlamentu SR. Podle webu tvnoviny.sk má ale být šest poslanců vládní koalice v domácí karanténě.

Slovensko začalo s očkováním, prvním byl infektolog Krčméry

Koronavirus

Poslancům, kteří měli pozitivní test nebo byli v karanténě, zabezpečil parlament samostatný vchod. Jejich hlasovací místa byla oddělena fólií. V budově byly naistalovány germicidní zářiče.

Bez příznaků a s respirátorem můžou do práce

Podle zmíněné kontroverzní vyhlášky mohou na svém pracovišti s pozitivním testem na covid-19 pracovat kromě poslanců rovněž hlava státu, ministři a generální prokurátor. Podmínkou je, aby neměli klinické příznaky covid-19, nosili respirátory FFP2, používali rukavice, dezinfekci a omezili pohyb po pracovišti.

„Tyto osoby mohou vykonávat svou práci, pokud by svou absencí na pracovišti mohly vážně ohrozit zabezpečení chodu státu nebo je výkon jejich práce nevyhnutelný při řešení mimořádných úkolů,“ uvádí vyhláška.

Fico: Je to trestný čin šíření nemoci

Vyhlášku ostře kritizovala opozice, ale také vládní poslanec Miroslav Kollár (strana Za lidi). „Rozhodnutí považuji za velkou chybu, která ničí poslední zbytky důvěry společnosti,“ konstatoval poslanec ve statusu na sociální síti. Parlament se měl už dávno připravit na možnost online hlasování, tvrdí poslanec.

Opoziční strana Směr – sociální demokracie považuje vyhlášku za nehoráznou a chování vládní koalice označila za fašistické. „Upozorňuji, že každý poslanec, který se dostaví do parlamentu a je pozitivní na covid-19, se dopouští trestného činu šíření nebezpečné a nakažlivé nemoci, za což mu hrozí čtyři až deset let. Vyzývám generálního prokurátora, aby vysvětlil vládní koalici, že obyčejnou vyhláškou nemohou obcházet trestněprávní zodpovědnost poslanců parlamentu,“ uvedl předseda Směru Robert Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám