Hlavní obsah

Nadcházející týdny války budou těžké, varoval Zelenskyj

– Kyjev

Nadcházející týdny války budou těžké. Ukrajinci ale nemají jinou alternativu než bojovat a vyhrát, řekl v pravidelném nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nejhorší situace je podle něj v těchto dnech na Donbasu.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ruští okupanti se velmi snaží ukázat, že se nevzdají okupovaných oblastí Charkovské oblasti, nedají Chersonskou oblast, okupované území Záporožské oblasti a Donbasu,“ řekl Zelenskyj. Varoval proto obyvatele, že nadcházející dny války budou velmi těžké.

„Ale nemáme jinou možnost než bojovat a vyhrát, osvobodit naši zemi a naše lidi. Protože okupanti nám chtějí vzít nejen něco, ale vše, co máme, včetně práva na život pro Ukrajince,“ prohlásil.

Podle Zelenského je nyní nejhorší bojová situace na Donbasu. „Bachmut, Popasna, Severodoněck – tímto směrem soustředili okupanti zatím největší aktivitu. Uspořádali tam masakr a snaží se zničit vše živé. Nikdo nezničil Donbas tak, jak to nyní dělá ruská armáda,“ uvedl.

Mezi nejvlivnějšími lidmi jsou podle Time Zelenskyj, Putin, Biden či Si Ťin-pching

Svět

Prezident prohlásil, že ruská armáda od začátku invaze provedla 1474 raketových úderů na Ukrajinu s použitím 2275 různých raket. Během třech měsíců invaze bylo provedeno více než 3000 náletům ruských letadel a vrtulníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám