Hlavní obsah

Mezi nejvlivnějšími lidmi jsou podle Time Zelenskyj, Putin, Biden či Si Ťin-pching

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zvolená členka amerického nejvyššího soudu Ketanji Brownová, ruský prezident Vladimir Putin či předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová jsou mezi stovkou nejvlivnějších lidí vybraných časopisem Time.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Ocitli se ve skupině nejvlivnějších vedoucích představitelů, k nimž Time zařadil například také náčelníka ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného, německého kancléře Olafa Scholze a prezidenty USA a Číny Joea Bidena a Si Ťin-pchinga.

V čele této skupiny je fotografie Mie Mottleové, která jako první žena vede barbadoskou vládu.

Foto: Carlos Barriä, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Time charakterizuje svůj výběr jako seznam sta nejvlivnějších, nikoli nejmocnějších lidí světa, protože moc je zřejmá, zatímco vliv méně. Ke kritériím výběru patří aktivismus, inovace a úspěchy.

Sto vybraných je řazeno do podkategorií, jako jsou političtí vůdci, inovátoři, umělci, giganti, velikáni a idoly či průkopníci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Mezi idoly se letos ocitl španělský tenista Rafael Nadal nebo britská zpěvačka Adele či šéfredaktor ruských novin Novaja Gazeta Dmitrij Muratov.

Za giganta Time považuje generálního ředitele společnosti Apple Tima Cooka i moderátorku Oprah Winfreyovou či šéfku Evropské centrální banky Christine Lagardeovou.

Mezi vybranými umělci je herečka, zpěvačka a modelka Zoë Kravitzová nebo americká herečka a televizní producentka Sarah Jessica Parkerová.

Šéf Applu Tim Cook si loni přišel na 98,73 milionu dolarů

Internet a PC

Ke každému z vybraných Time doplnil text různých autorů.

Ten o Winfreyové napsala bývalá americká první dáma Michelle Obamová a moderátorku v něm nazvala „společným jmenovatelem”, protože svými projekty nutí ostatní přemýšlet kriticky o tom, jak zlepšit společnost.

K Putinovi zvolil Time článek napsaný ruským disidentem Alexejem Navalným, k Zelenskému Bidenem. Šéf Bílého domu v něm napsal, že Ukrajinci mají vůdce hodného jejich odvahy a odolnosti.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Výběr článků

Načítám