Hlavní obsah

Nad osudem zajatých obránců Azovstalu visí otazníky

Alexandra Malachovská, Právo, Alexandra Malachovská

Do Taganrogu, ruského přístavního města v Rostovské oblasti u Azovského moře, Rusové zřejmě převezli část ukrajinských vojáků, kteří minulý týden opustili podzemní komplex ocelárny Azovstal v Mariupolu. Místní zdroje tvrdí, že do tamní věznice bylo přesunuto zhruba 90 osob.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští vojáci prohledávají ukrajinské bojovníky z oceláren Azovstal v okupovaném Mariupolu na fotografii poskytnuté ruským ministerstvem obrany.

Článek

Moskva koncem minulého týdne oznámila, že se vzdalo 2439 ukrajinských vojáků, kteří v zablokované továrně u Azovského moře odolávali přes 80 dnů.

„Přivezli k nám 89 lidí, prakticky všichni bojovníci oprávnění se účastnit nepřátelských akcí, na které se vztahují pravidla Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci. Z Taganrogu pak budou rozděleni dál. Část zůstane na místě. Jsou důležitým objektem pro výměnu,“ citoval portál Meduza nejmenovaný zdroj.

Osvobodili jsme Azovstal, informoval ruský ministr obrany Putina

Evropa

S odvoláním na ruský web 161.ru uvedl, že zajatci byli zřejmě rozmístěni ve vazební věznici, ze které letos na jaře vystěhovali vězně. Taganrog je k Mariupolu nejbližší velké ruské město.

Část skončila v ruské nemocnici

Další část ukrajinských zajatců byla podle neoficiálních zdrojů umístěna také ve věznici v ruském Rostově na Donu. Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry vojáků v nemocnici. Ležící muži na nich potvrzují, že dostali lékařskou péči a jídlo. Přiznávají také, že podmínky jsou přijatelné a chování korektní. Resort neupřesnil, kde se vojáci nacházejí. Agentury minulý týden s odvoláním na očité svědky hlásily, že většina rukojmí byla odvezena na území v Doněcké oblasti kontrolované separatisty. Oficiální zdroje to ale nepotvrdily.

Ukrajinské letectvo utrpělo v Mariupolu těžké ztráty

Evropa

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek prezidentovi Vladimiru Putinovi ohlásil, že ruská vojska mají celou továrnu Azovstal pod kontrolou. Opouštět kryt v průmyslovém komplexu začali ukrajinští vojáci – mezi nimi i bojovníci z pluku Azov, námořní pěchota, pohraničníci i policisté – počátkem minulého týdne. Osud většiny z nich je nejasný.

Někteří se možná skrývají v chodbách

Ruská televize Pervyj kanal tvrdila, že se nechal zajmout Denys Prokopenko, podle ukrajinských zdrojů velitel Azovu. Rovněž ruská média zveřejnila také video, na kterém Serhij Volynskyj, velitel námořní pěchoty, známý pod přezdívkou Volyna, potvrzuje, že je v zajetí. Vzdal se údajně také Svjatoslav Palamar, zástupce velitele Azovu s přezdívkou Kalyna, jeden z nejaktivnějších mluvčích z podzemí Azovstalu.

Původně prapor
Původní prapor Azov vznikl v roce 2014 z dobrovolníků.
Mezi členy byli pravicoví radikálové a fotbaloví fanoušci z Charkova.
Prapor se později přeměnil na pluk, součást ukrajinských ozbrojených sil.

Děnis Pušilin, vůdce separatistické Doněcké lidové republiky, v neděli řekl, že po odchodu velké části lidí z Azovstalu se ukrajinští bojovníci pokusili zlikvidovat sklady zbraní v továrně.

„Poté, co odešla hlavní část, někdo nařídil vyhodit do vzduchu sklady se zbraněmi. Šest lidí zemřelo na místě, čtyři jsou zranění,“ řekl podle portálu kommersant.ru, aniž upřesnil detaily.

Azov proti Spartě. Zločiny radikálů na Donbase

Válka na Ukrajině

V rozhovoru pro portál Solovjov. Live zároveň nevyloučil, že na Azovstalu mohou stále zůstávat ukrajinští vojáci. „Měli dostatek potravin a vody a také zbraní. Problém byl nedostatek léků,“ řekl s tím, že pátrání stále pokračuje. Podle jeho slov jsou mezi zajatými vojáky také cizinci. Neupřesnil, ze kterých zemí jsou ani jaké měli funkce.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek z videa, na kterém Serhij Volynskyj, velitel námořní pěchoty, známý pod přezdívkou Volyna, potvrzuje, že je v zajetí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle BBC sdělil, že z Azovstalu byli odvezeni „prakticky všichni obránci Mariupolu i civilisté“. Ukrajinské televizi řekl, že „chlapci dostali signál, že mají právo odejít a zachránit si život“.

Ukrajinské zdroje označují odchod vojáků za „záchrannou operaci“ či „evakuaci“, zatímco Moskva trvá na tom, že se „rukojmí vzdali“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám