Hlavní obsah

Náčelník ruského generálního štábu Gerasimov byl prý raněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov byl údajně raněn při ukrajinském ostřelování velitelského stanoviště u Izjumu. Nepotvrzená sdělení se objevila na sociálních sítích. Dvě velitelská stanoviště ruských sil u Izjumu se stala v sobotu terči útoku, potvrdili vysocí ukrajinští představitelé s tím, že si údery vyžádaly řadu mrtvých.

Foto: Profimedia.cz

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov

Článek

Podle stanice Echo Kavkaza, spadající pod Svobodnou Evropu, o zranění Gerasimova informoval kanál na Telegramu Insajděr Ukrajina.

Generál byl prý raněn 30. dubna při útoku na velitelské stanoviště číslo 2 u Izjumu. Generál se měl nacházet v místě dopadu rakety.

Podle dalšího kanálu na Telegramu Ukrajina Online byl při útoku zabit osobní strážce náčelníka štábu a generálmajor Andrej Simonov.

Z mariupolských oceláren se podařilo evakuovat 100 civilistů, míří do Záporoží

Evropa

„V době útoku bylo ve štábu 40 příslušníků vyššího důstojnického sboru (majorů až plukovníků), z nichž dvacet se stalo dvoustovkaři,“ uvedl kanál Ukrajina Online. Dvoustovkaři je odkaz na film Náklad 200.Takto se označují lidé, kteří padli a převážejí se v zinkových rakvích.

Kanál dále uvedl, že bylo mnoho obětí z řad mužstva.

Blogger Alexandr Šuľman napsal v nyní už nepřístupné facebookové zprávě, že Gerasimov má zranění v horní třetině holeně, ale kost není zlomena.

Ohrožen na životě prý není. I Šuľman uvádí dvacet obětí z řad důstojníků.

Podle dalšího kanálu na Telegramu Vertykal zvažoval Gerasimov stažení z Izjumu kvůli vysokým ztrátám.

Žádná ruská média se k těmto spekulacím nevyjádřila.

Nezvyklý pohyb letadel nad Bělgorodem 

Zatímco zpráva o útoku oficiálně potvrzena z žádné strany není, pohyb letadel ruských silových složek naznačuje, že se v Bělgorodu u hranic s Ukrajinou pohybovaly armádní špičky.

V sobotu do Bělgorodu přiletěly dva dopravní Tupolevy Tu-154, stroj ministerstva obrany s imatrikulací RF-85042 a stroj národní gardy RF-85136.

V neděli pak na vojenském letišti v Bělgorodu přistál další Tupolev Tu-154 ruského ministerstva obrany s imatrikulací RF-85423 Během 1. května také na letiště přiletělo pět vrtulníků, tři bitevní Kamovy Ka-52 střežily vojenský vzdušný prostor nad letištěm.

Z vrtulníků Mi-8 vystoupili lidé, kteří nasedli do jednoho z Tupolevů. Na ploše byl vidět i muž v uniformě generálplukovníka.

Podle Ruslana Levijeva z organizace Conflict Intelligence Team, měl na palubu Tupolevu nastoupit i Gerasimov. Zdroje z ukrajinské rozvědky to potvrdily listu Ukrajinska pravda.

Rusko zničilo střelou Oniks hangár s výzbrojí u Oděsy

Evropa

Útok u Izjumu s otazníky

Poradce ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v živém rozhovoru, o němž informovala agentura Ukrinform, řekl:

„Dva údery u Izjumu na štáb vzdušných výsadkových sil a na štáb druhé vševojskové. I na spodní hranici (obětí) počítejte 100 mrtvých na jednom, 200 na druhém a ne méně než sto na třetím oddíle. Podle některých zpráv, které potřebuji prověřit, byl náčelník štábu vzdušných výsadkových sil ochromen.“

O útoku na velitelská stanoviště u Izjumu mluvil k bývalý ministr vnitra Arsen Avakov.

Zdroje Ukrajinské pravdy u rozvědky útok nepotvrdily. Vysokou aktivitu ruských vojenských vrtulníků ale ukrajinské vedení potvrzuje, podle něj měly zajišťovat bezpečnost vojenského vedení ruské armády.

Andrej Simonov narozený v roce 1966 je náčelníkem vojsk Ruské federace pro radioelektronický boj.

Reklama

Výběr článků

Načítám