Hlavní obsah

Na Ukrajině zemřelo 15 tisíc ruských vojáků, raněných je trojnásob, míní šéf CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během ruské invaze na Ukrajinu zemřelo na 15 tisíc ruských vojáků a třikrát tolik jich bylo raněno, odhaduje William Burns, ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Značné ztráty podle amerického činitele utrpěla i Ukrajina.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci ostřelují ruské pozice z houfnic M777 dodaných USA.

Článek

Ukrajinský generální štáb uvádí zhruba 39 tisíc „zlikvidovaných” nepřátel, tedy mrtvých či zraněných vyřazených z boje.

Moskva údaje o ztrátách na životech považuje za státní tajemství a zveřejňuje je jen velmi zřídka. Na konci března přiznal Kreml 1351 zabitých ruských vojáků.

EU se shodla na dalších sankcích proti Rusku

Válka na Ukrajině

Burns na konferenci v americkém Aspenu uvedl, že hromadění ruských sil v Donbasu alespoň prozatím naznačuje, že se ruská armáda poučila ze svých chyb na začátku války a z obléhání Kyjeva.

„V některých ohledech se ruská armáda dostala zpět do pohodlnější pozice – využívá své převahy a palebné síly na velké vzdálenosti, aby ukrajinské cíle efektivně ničila a kompenzovala slabiny, které ruská armáda stále má,“ uvedl Burns.

Američané dodají na Ukrajinu další raketomety HIMARS

Evropa

Vojenští analytici amerického Institutu pro studium války tvrdí, že ruská ofenziva v Doněcké oblasti skončí územními zisky na Donbasu, ale pravděpodobně se okupantům nepodaří obsadit další velká města Slovjansk a Bachmut.

Podle ukrajinského generálního štábu ve slovjanském směru ruské síly ostřelovaly vesnice Dibrova, Krasnopillja, Chepil, Adamivka, Grushuvakha a další.

Směrem na Bachmut se podle velení ukrajinské armády připravují ruské síly na ofenzivu. Rusové provádějí letecké údery a ostřelují vojenskou a civilní infrastrukturu v oblastech osad Rozdolivka, Belogorsovka, Pokrovske, Nova Kamianka, Vershyna, Novoluhanske, Zaitseve, Toretsk a další.

Ukrajinským silám se naproti tomu podařilo vytlačit ruské síly z území okolo města Vuhlehirsk. To leží zhruba padesát kilometrů severovýchodně od Doněcku. V oblasti Novoluhanske boje pokračují. Silné a systematické ostřelování pokračuje ve směrech Avdijivka, Záporoží a Novopavlivka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám