Hlavní obsah

Na Ukrajině zemřeli po výbuchu tři vojáci, obětí konfliktu letos přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na Ukrajině zemřeli v neděli tři vojáci, když vybuchlo neznámé zařízení během jejich přesunu do svých pozic. Podle agentury Unian to oznámila ukrajinská armáda. Tento týden již zemřelo navzdory příměří s proruskými separatisty pět vojáků, od začátku roku pak 11 příslušníků armády, upozornila agentura Reuters.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští pohraničníci na linii oddělující území pod kontrolou separatistů od zbytku země

Článek

Ve čtvrtek usmrtili ostřelovači na ukrajinském Donbasu dva vojáky v době, kdy byl v oblasti na návštěvě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v doprovodu západních diplomatů.

V průběhu druhé poloviny loňského roku byli usmrceni čtyři vojáci i přes dojednané příměří, které mělo poskytnout politikům a diplomatům více času pro nalezení mírového řešení.

Konflikt na východě Ukrajiny si od jara 2014 vyžádal přes 14.000 mrtvých. Ukrajina a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva popírá.

Zelenskyj se stal zklamáním roku pro dvě pětiny Ukrajinců

Evropa

Velké boje utichly po uzavření mírových dohod v Minsku v únoru 2015, ale až dosud se žádné příměří nepodařilo udržet a politické řešení konfliktu se prakticky nepohnulo z místa. Zelenskyj předloni na Ukrajině triumfálně vyhrál prezidentské volby mimo jiné i díky slibům nastolení míru, ale až dosud se mu k zásadnímu průlomu dospět nepodařilo.

Kyjev pohrdl Putinovou vakcínou

Koronavirus

Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová, úřadující předsedkyně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), v lednu během své návštěvy na východě Ukrajiny řekla, že je potřeba podniknout kroky pro zajištění fungování klidu zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám